Разпоредена е дисциплинарна проверка за установяване на всички обстоятелства за сгрешения адрес от ГДБОП. Това каза министърът на вътрешните работи Христо Терзийски по време на изслушването си в пленарна зала за грешката при акция на ГДБОП.

Той поясни, че служителите от екип номер 9 са разбрали адреса сутринта преди акцията.

"Преди пристигане на място са обезпечили периметъра, въведени са коректните данни, впоследствие обаче е установено, че вместо в блок 7, екипът е пристигнал на адрес в блок 4 в кв. "Левски" Г", допълни министърът. 

Той даде разяснение и за самата акция и организираната престъпна група, срещу която е била насочена.

"В ГДБОП е получена оперативна информация за организирана престъпна група, занимаваща се с притежание и разпространение на наркотични вещества, незаконнна банкова дейност, осъществяване на действия по рекет, изнудване и други силови действия срещу длъжници, извършване на имотни и финансови измами.

Налични са и данни, че лицата извършват дейност, свързана с трафик на хора", каза още Терзийски.

"Във връзка с горепосочената информация след доклад в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство по описа на ГДБОП - МВР и прокурорски номер по описа на Специализираната прокуратурата", коментира Терзийски. 

"След извършване на множество оперативни-издирвателни мероприятия, които разширяват първоначално постъпилите данни, е установено, че организираната престъпна група е по-мащабна и има разнородна престъпна дейност.

Установено е, че ясно изразена водеща функция в групата имат две лица. Едното от които се смята за мозък, а на едно ниво с него е второто отговарящо за силовите действия и намирането на подставени лица, обслужващи интересите на организирана престъпна група", каза още министърът на вътрешните работи. 

"Вследствие на извършените оперативно-издирвателни действия е извършен анализ и е установен целият състав и структура на организираната престъпна група.

На 5 октомври 2020 е проведена специализирана полицейска операция под надзора на Специализираната прокуратура, при съвместно участие на сили от ГДБОП, Главна дирекция "Жандармерия", СОБТ, Специализирани полицейски сили СДВР.

В хода на проведената операция са извършени предварително планирани процесуално-следствени действия спрямо 16 лица, 28 адреса, 10 моторни превозни средства.

Допълнително в условията на неотложност са проведени процесуално-следствени действия спрямо още 10 броя адреси", каза още министърът.