След големия изборен скандал в Софийско, долетя новината, че и във Варна има нередности. Коалиция ГЕРБ/СДС - Варна е изпратила две жалби до ЦИК във връзка с консултациите за състава на РИК в Трети избирателен район – Варна. 

Първата жалба е от вчера, 18.09.2021 г. с копие до Областния управител на Варна и е относно начина за свикване на консултациите за избора на състава на РИК и превишаване на правата с посочване на допълнителни изисквания за допускане на партии и коалиции в разрез с текстовете на Изборния кодекс. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ във Варна. 

Още от изявлението им: 

"Втората жалба от 19.09.2021 г. е относно провеждането на самите консултации в този ден под ръководството на областния управител Марио Смърков, за това, че неговият заместник Георги Георгиев си позволи в нарушение на правилата да изразява мнение по предложените кандидати с опит да влияе на избора за състава на РИК. 

Самият областен управител Марио Смърков си позволи да тълкува и променя изказвания на представители на политическите партии за отразяването им в протокола. 

„Смятаме, че подобни действия са недопустими и водят до опорочаване на реда, предвиден в Изборния кодекс и в решенията на ЦИК“, се посочва в двете жалби. 

Представителят на коалиция ГЕРБ/СДС Павел Алексиев Христов подписа с особено мнение протокола от проведените консултации с мотива, че той не отразява коректно изявленията на представителите на политическите партии, както и протичането на самата дискусия между тях".


 

ГЕРБ/СДС – Варна : Консултациите за състава на РИК са опорочени Коалиция ГЕРБ/СДС - Варна, представена от Павел...

Публикувахте от ГЕРБ - Варна в Неделя, 19 септември 2021 г.