"Моделът "Тотев" и статуквото трябва да се променят". Това заяви в интервю за БЛИЦ кандидатът за кмет на Пловдив, издигнат от НФСБ-ВМРО, Славчо Атанасов.
 
Бившият градоначалник, който отново се бори за най-високия стол в общината, смята, че досегашното управление е опасно за държавата, за гражданството на Пловдив и като с киселина разяжда обществените нрави.
 
„Моделът „Тотев“ е изцяло капсулиран и скрит от хората. Няколко фирми, приближени на сегашния кмет, изпълняват всички обществени поръчки, но те нямат капацитет за това.
 
Тази е причината ремонтите в града под тепетата толкова много да се бавят. Цените, на които се изпълняват реконструкциите, са безпрецедентно високи“, каза Славчо Атанасов.
 
„Пловдив е в катастрофално финансово състояние. Официалните дългове на местната власт са 50 милиона лева, които новият кмет, който и да е той, ще започне да обслужва през 2020 г., тоест, ще внася в банките годишно по 11 милиона лева. Има обаче финансови бомби, които не са оповестени.
 
Още 15 милиона лева има като скрити дългове. Иван Тотев е сключил договори с приближени две фирми-единият е за ремонт подземната инфраструктура на бул. "Христо Ботев" на стойност 7,5 млн. лв., другият е за ремонт на бул. "Копривщица" на стойност 6,5 мил. лв.
 
Така идвайки на власт, новият кмет ще трябва да плаща и тези дългове. Моите финансисти наричат това скрити финансови капани“, каза още Атанасов.
 
Той коментира и загубата си на местния вот в два поредни пъти от настоящия кмет на Пловдив. Славчо Атанасов е категоричен, че и двата  пъти изборите са манипулирани и фалшифицирани.
 
„Изборната търговия беше доказана, само че нито прокуратурата, нито органите на реда реагираха тогава. Аз винаги до 1-2 часа през нощта в деня на изборите съм кмет, на сутринта не съм. За това пловдивчани казват: „Лягаме си със Славчо Атанасов, събуждаме се с Иван Тотев“.
 
Този път обаче няма да е същото. Да не забравяме, че все пак Красимир Каракачанов е вицепремиер по сигурността. Няма да допуснем подобни престъпления. Едно от най-големите, освен тежките криминални разбира се, е да манипулираш вота на хората“, смята Славчо Атанасов.


 
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ