Слави Трифонов по всяка вероятност няма да успее да състави кабинет и затова ще го върне още в деня на връчването. Това пише Епицентър.бг, позовавайки се на източници, близки до партия "Има такъв народ".

В партията няма мозъчен център, който да е в състояние да предложи управленски екип и управленска програма, камо ли адекватни мерки за спешно справяне със здравната и икономическа криза.

Не само това - проблемът на Трифонов е, че "депутатската" му банка е твърде оскъдна откъм хора с управленски опит - юристите му са предимно адвокати, а икономистите - без визия за бъдещето на държавата.

"Положението е невъзможно", е оценката за състоянието на втората политическа сила у нас, на която президентът Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство.

Затова хората на Трифонов мълчат по всички въпроси, които засягат държавата - те просто не знаят какво да отговорят и най-лесното е да откажат коментари. 

Това мълчание обаче не е "злато", както казваше навремето Симеон Сакскобургготски, отбелязват експерти, защото партията на Слави е изправена пред отговорността за държавата.

А те демонстрират "глупашко поведение", несъвместимо с обществените очаквания от тях, подчертават политолози.

Сценаристите на шоуто вече са осмислили, че не могат да вземат мандат, ако не са в състояние да го осъществят - това ще е огромно поражение за тях. Затова ще го върнат с обяснението, че не им стигат гласовете за парламентарна подкрепа.

Трите партии на протеста - ИТН, ДБ и ИСМВ събират едва 92 гласа.

Днес ДПС им предложи оферта - да подкрепят правителство с мандата на "Има такъв народ", без да участват в него с цел да се осигури стабилността на държавата и да се вземат най-неотложните за страната решения - за ковид-кризата и за Плана за възстановяване. При това положение се създава мнозиство от 122 гласа.

Но от екипа на Трифонов ще отхвърлят предложението, тъй като те са категорични, че не искат никакво партнъорство с ГЕРБ, БСП и ДПС и са заявили, че няма да правят компромиси.

От "Има такъв народ" до този момент не са влезли в никаква комуникация с другите две партии на протеста - "Демократична България" и "Изправи се, мутри вън".

А тяхната позиция допуска възможността да се направи опит за сформиране на правителство.

Последните скандали обаче, сътворени от Николай Хаджигенов, Мая Манолова и Татяна Дончева за разпределение на постове в евентуален бъдещ кабинет са отвратили много хора и Трифонов не искал и да чуе за партньорство с бившите площадни водачи.

Партията на шоумена вече е поела курс към предсрочни избори, които се надява да спечели.

Така и вторият проучвателен мандат, след този на ГЕРБ, окончателно ще пропадне.

Лидeрът нa ГEРБ Бoйкo Бoриcoв нaпрaви oпит дa избeгнe тoзи cцeнaрий, кaтo oщe в избoрнaтa нoщ прeдлoжи дa ce cъcтaви eкcпeртeн кaбинeт, кoйтo дa извeдe cтрaнaтa oт кoвид пaндeмиятa пoнe дo дeкeмври.

Идeятa му oбaчe нe cрeщнa никaквa пoдкрeпa oт другитe пeт пaртии в нoвoтo Нaрoднo cъбрaниe.

"БCП нямa дa пoдкрeпят никaквo прaвитeлcтвo, прeдлoжeнo oт ГEРБ - c или бeз Бoриcoв, c eкcпeрти или c пoлитици", зaяви лидeрът нa coциaлиcтитe Кoрнeлия Нинoвa

Третия мандат президентът Радев ще връчи именно на председателя на БСП, научи още Епицентър.бг.

Корнелия Нинова обаче по всяка вероятност също ще го върне, поради невъзможност за прокарване в парламента на управленска гарнитура под шапката на левицата.

В някои партийни централи умуват върху възможността за широк "програмен кабинет", или "кабинет на спасението" с участието или на ГЕРБ, или на БСП, но засега това се отхвърля категорично и от двете партии, тъй като не е на принципна основа, а и те са декларирали, че няма да влизат в безпринципни управленски съюзи.

Затова перспективата за служебен кабинет става все по-реална.

Датата на предсрочните избори вече се обсъжда в партийните ръководства - 11 юли или 18 юли.

И партиите почват да се готвят за нов изпит пред избирателите.

Така по всяка вероятност 45-ото Народно събрание ще постигне рекорд по кратък живот - два месеца.

След това президентът Радев ще назначи служебен кабинет, за чийто състав вече вървят залози. И тук неизвестността е голяма като се има предвид, че Радев се провали с първия служебен кабинет, оглавяван от проф. Огнян Герджиков.