Фирмата “Новера” и тази нощ не е излязла да чисти нито снега, нито сметта. Имаме вече няколко пъти виновно не излизане на работа, това са достатъчно правни аргументи да се развали концесията с тях. Това заяви кметът на София Бойко Борисов по БНТ тази сутрин. Той беше категоричен, че няма да допусне тотален срив с боклука на столицата. Борисов обаче отново каза, че кризата е инспирирана от БСП.
Цяла нощ не сме спали с инспектората, но “Новера” не излезе да чисти. Вкарахме три фирми в 19-те района и пренасочваме техника, за да се извърши почистването, съобщи Бойко Борисов. Според него има вече достатъчно правни аргументи да се развали концесията и да се създаде общинска фирма за почистването. Днес кметът отново ще се консултира с юристи по спорния казус. Той обяви, че се оказвало натиск и на други фирми “циганите да не излизат на работа”. “Аз затова търсих Станишев, за да му кажа да задейства МВР и да се спре натиска върху хората от този бизнес. Той обаче смята, че кметове не трябва да му се обаждат. И беше много зает да раздава мартеници на баби”, обяви Борисов.
Междувременно София се парализира от падналия сняг. Пътищата са непочистени - мокри и заснежени, на места има големи локви. По тротоарите снегът се задържа, вятърът е силен.  Образуваха се огромни задръствания по столичните улици. Градският транспорт се движи с огромно закъснение. Преминаването на пешеходците също е силно затруднено.
Ако се наложи общината има готовност от първи април да събира боклука в чували, които щели да бъдат раздавани от районните кметове. По-добре в чували да събираме, докато купим кофите, отколкото да ни извиват ръцете, смята Борисов. Според него по-добре е да се преодолее кризата, да се изгони концесионера и да се направи общинска фирма. Иначе те ще продължат да чистят каквото искат и когато си искат, гневи се още кметът.
Той е категоричен, че атаката за боклука е политическа, като визира демонстрацията на БСП пред общината в събота.
Бойко Борисов коментира и други актуални политически теми. Относно акцията срещу Мария Мургина, кметът заяви, че след като ДАНС е казала “А”, е трябвало да каже и “Б”, т.е. защо й е отнет достъпа до класифицирана информация и на кого тя е предоставяла. Кметът отбеляза, че няма нито един освободен от Станишев от даден пост, за когото да са посочени мотивите. Той даде за пример “Булгартабак, Румен Овчаров, Румен Петков. Станишев си ги слага само на партийни постове, добави Борисов. Той отказа да дава съвети на СДС и ДСБ за това дали “старите муцуни” да отпаднат от депутатските листи, като им пожела обаче добър изборен резултат, за да има възможност да се състави дясноцентристко управление. /БЛИЦ