Храненици на Сорос и хора, пряко свързани с енергийния олигарх Иво Прокопиев и „зеления“ октопод изпълниха Политбюро на новоучредената „агнешка“ партия „Да, България“. Формацията, която вече придоби известност като „Дай, България“ заради апетитите на тарторите й да впият отново пипалата си в държавната трапеза, обяви списък от 14 души, избрани за членове на Изпълнителния й съвет. Списъкът само потвърждава задкулисните обвързаности на партията, която както вече стана ясно е общо отроче на „синовете“ на Иван Костов - фалиралите олигарси Цветан Василев и Иво Прокопиев и поддръжниците им от висшия ешалон на Сорос у нас – Иван Кръстев, Огнян Минчев и Красен Станчев, пише в. Монитор.
След като Прокопиев вече наложи за член на „другарския съд“ на формацията, формално оглавявана от проваления правосъден министър Христо Иванов, дясната си ръка и шеф на „Алфа финанс холдинг“ Юри Катанов, в състава на ръководството й също не липсват свързани с него лица. Освен протестърката и съгражданка на разградския фалирал олигарх – Антоанета Цонева, там е и икономистът и предприемач Кирил Петков. Макар да е слабо известно в публичното пространство име, Петков е сред учредителите на Центъра за икономически стратегии и конкурентноспособност заедно с икономическия и енергиен министър в първия служебен кабинет, назначен от Росен Плевнелиев – Асен Василев. Последният е сочен за част от обкръжението на Прокопиев. Отделно Петков е и сред имената, фигуриращи в друга фондация - „Да опазим Корал“, където си прави компания с „бивола“ Атанас Чобанов.

Друг от икономистите в политбюро на „Дай, България“ е Любомир Авджийски. Той е кадър на създадения и щедро спонсориран от Соросовото „Отворено общество“ Институт за пазарна икономика на Красен Станчев. Сред юристите в списъка пък е Атанас Славов – освен преподавател в СУ и съветник в МВР, той е сред учредителите на Института за пряка демокрация, където съоснователи са още Петя Кабакчиева, член на ръководството на „Отворено общество“ и Фондация „Сорос център за културни политики“ и лице на име Иво Христов, който пък е съучредител на друго НПО заедно с Иво Прокопиев. Самият Славов се оказа в центъра на скандал с нагласен конкурс с фалшиви документи. Тогава лъсна, че е бил назначен в Министерството на правосъдието през юни 2012 година без изобщо да отговаря на изискването за 5 години професионален опит. Скандалът гръмна, когато през 2014 година Христо Иванов го предложи за свой заместник в МП. Въпреки излизането наяве на фактите около конкурса, с който Славов е попаднал във ведомството, Иванов не се отказа от услугите му и го назначи за съветник.

Това впрочем далеч не е единственият скандален бивш кадър на МП в политбюрото на новата партия. В списъка е и бившата шефка на кабинета на Христо Иванов - Надежда Йорданова, която според Канал 3 е била обект на разследване от ОЛАФ през 2011 година. От европейската служба за борба с измамите са проверявали проекти, спечелени от няколко НПО-та, имащи индиректна връзка с тогавашния екоминистър Нона Караджова. Тя според думите на премиера в оставка Бойко Борисов е била един от министрите, посочени му от Прокопиев. Въпросните организации са владеели заедно апартамент на ул. "Дондуков"53, сред чийто съсобственици е Нона Караджова, а проектите, спечелени от хората, опериращи на адреса, са за 1 млн. лева от МОСВ и отделно 1,7 млн. лева от други две министерства.

Компания на Надежда Йорданова в политбюрото на „Дай, България“ ще й прави и Боряна Мусева. Тя е бивша съпруга на Кристиян Таков - съветник на отиващия си президент и семеен приятел на Иво Прокопиев – Росен Плевнелиев. И за да е картинката пълна, друг от членовете на изпълнителния съвет на новоучредената партия, която в петък ще подава документи за регистрация в СГС, е екологът Александър Дунчев от WWF-България, чийто шеф е съпругата на главата на „зеления“ октопод Тома Белев – Веселина Кавръкова.