Социологът Кольо Колев коментира в студиото на "Офанзива" по Канал 3 предизборните обещания на партиите преди парламентарни избори 2017. Въпросът за спечелването на изборите не е в това кой колко дава, а в това кой ще спечели доверието, категоричен е Колев. По думите му досега управляващата партия ГЕРБ много рязко е "обърнала палачинката" с обещания за повече пари за пенсии и образование. 
Онзи ден не приеха предложението за пенсиите, казвайки, че това ще торпилира държавната икономика, а днес казват "ето ви 650 лева минимална заплата". Как ще се получи с по 3% ръст да увеличиш с 50% минималната работна заплата. Трябва ти ръст над 9% годишно - как ще стане?", попита социологът.
 
"Строиха се магистрали, спортни зали, северната тангента. През цялото време в програмата им пръсъстваха хората - пенсионерите, социално слабите, а сега изведнъж обърнаха палачинката. Сега изведнъж се сетиха за неща, за които говорят и БСП, и Патриоти. Неслучайно Патриотите казват "те ни изкопираха 1:1 предизборната програма", коментира той. 
 
Продължаващата ерозия в ГЕРБ вдига акциите на останалите политически партии, смята социологът. Роля за това има и поведението на лидера на ГЕРБ.
 
"Бойко Борисов за втори път хвърля кърпата по средата на мача. Въпросът е следващият път кога ще хвърли кърпата."
 
Какво ще е различното на парламентарни избори 2017
 
"Голяма част от социолозите разсъждават старомодно - сега нещата няма да са такива. Първо защото на терен излизат над 1 милион повече избиратели. На базата на това, че изборите са задължителни - те започват да се люшкат. Дали ще отидат към БСП, дали към Каракачанов и Патриотите, дали към други антисистемни партии. Важно е какъв имидж ще натрупат по-малките партии по време на предизборната кампания. 
 
Социологическа прогноза: Колко партии ще влязат в управлението
 
"При всяко положение влизат ГЕРБ, БСП, Патриотичен фронт и ДПС. За Реформаторите имам сериозни съмнения, тъй като те се явяват вече с 3 лица. Не виждам сериозни шансове. Партията на Марешки има по-голям шанс. Останалите по-малки партии също имат шанс БДЦ, АБВ с Движение 21, защото избирателите ще търсят друга алтернатива на системните партии."