Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски разкритикува провала на СДС и грешките, които допусна синята партия в ефира на Нова телевизия. "Ако СДС беше извадило досиетата на ДС, ако имаше залегнал в учебната програма период на комунизма, ако на децата бе разяснено защо бяхме 16-та република на Съветския съюз, може нещата сега щяха да са различни", заяви Гърневски.
"Мен ме изключиха от СДС, за казах, че СДС ще се превърне в едно търговско дружество. Т.е. вината на старата десница..., направила всичко това - и лустрацията, и досиетата, нямаше бившите агенти на ДС да са сега елит на капитализма", каза още той.

Гърневски отбеляза, че винаги се е пазил от корупцията "като дявола от тамяна". "Точно по време на СДС обаче Корнелия Нинова успя да приватизира едно външнотърговско дружество ("Техноимпекс", б.р.). Сашо Симов от БСП, включително и в една телевизия - Славчо Велков каза че"Спас, дето е лапкал и е писал стихотворение за Георги Димитров". Всъщност има нареждане ядрото на социалистическата партия всичко, което се намери в живота на Спас Гърневски, да изкарано на показ. Извадиха на показ изрезка от вестник, без да личи от кога е вестникът и кой е той. Оказа се, че това е вестник "Дума" от преди 20 години. Какви роднински връзки съм имал... А стихотворението, което показа Славчо Велков, е от преди 37 години - за годишнината тогава на Георги Димитров. Всички литературни клубове имаха поръчение да напишат стихотворения за неговата 100-годишнина. Те прочетоха като дявола евангелието. Стихотворението не бе антикомунистическо и антидимитровско... Облаги, постове и служби от социализма не съм ползвал!", заяви още Гърневски.

Той коментира и "идеята за ревизия на прехода и приватизацията". "Имаше два документа, които трябва да приеме Народното събрание. На 21 декември бе приет антикорупционният закон... До края на месеца ние ще имаме избрания орган, който ще за много бързо работа под контрола на Народното събрание.