Най-важно е да се спрат бойните действия, да се потърси политически процес, в който България е готова да участва много активно. Двете страни трябва да се изтеглят на първоначалните си позиции, ситуацията трябва да се нормализира и да се търси стратегическо решение, което е политическо и зачита териториалната цялост на Грузия. Това заяви премиерът Сергей Станишев в интервю за Българската телеграфна агенция по повод ситуацията в Южна Осетия и Грузия, съобщиха от проавителствената информационна служба.
София е добро място за преки и конкретни разговори в случай, че се стигне до такива с посредничеството на ЕС, заяви министър-председателят. По всички тези въпроси ще поддържаме много активна връзка и с френското председателство на ЕС, и с Кабинета на президента на Франция, посочи той.
Като член на НАТО и ЕС, България носи своята отговорност и ние бяхме една от най-активните страни в изработването на политиката на Европейския съюз за Черноморско взаимодействие, каза премиерът Сергей Станишев. В развитието на сегашния конфликт трябва да бъдем изключително активни и конструктивни, защото сме в уникална позиция, подчерта той и припомни, че страната ни последователно е подкрепяла стремежа на Грузия за интеграцията й в Североатлантическия съюз и за европейската й перспектива. Ние подкрепихме желанието на Грузия за получаването на План за действие за членство в НАТО, за разлика от много други страни в Североатлантическия пакт, припомни министър-председателят.
България последователно подкрепя териториалната цялост на Република Грузия. Наред с това ние сме сред страните в ЕС, които поддържат добри и прагматични отношения с Руската федерация. Именно тази комбинация ни прави много важен участник в общите европейски усилия за намиране на политическо решение, изтъкна още премиерът. По думите му, ЕС трябва да заеме много премерена и балансирана позиция от гледна точка на международното право и на реалната ситуация в територията. България, познавайки добре и Грузия и бидейки неин много добър партньор с много позитивни и конструктивни отношения с Руската федерация, може да бъде и трябва да бъде активен участник в този процес, категоричен бе премиерът Станишев.
Той открои важността на реализацията на инфраструктурните и енергийни проекти, към които Грузия има отношение. Ние сме заинтересовани от стабилност и ще направим всичко, което зависи от нас, за да се спре военната ескалация и да се премине към политически процес и за това ще работим много ясно и последователно с всички достъпни дипломатически средства, заяви министър-председателят.
Премиерът информира, че утре външният министър Ивайло Калфин ще предложи на заседанието на Съвета на външните министри от ЕС Бургас да стане логистичен център за оказване на хуманитарната помощ. В резултат на получена от грузинското посолство нота премиерът е разпоредил спешна проверка за възможностите на държавния резерв да предостави поисканите от грузинската страна хуманитарни артикули. Ще бъде взето спешно решение на Министерския съвет за отпускане на помощта и транспортирането й до Грузия, информира още премиерът. На срещата си с руския посланик вчера премиерът изрази и готовността на страната ни, ако руската страна има необходимост, чрез Червения кръст да бъде предоставена хуманитарна помощ и на бежанците от Южна Осетия, припомни той. Създадена е и специална група, която да следи развитието на военните действия, за които има индикация, че спират, допълни министър-председателят.
Няма еднакъв случай по отношение на замразените конфликти, от които модел да се пренесе механично върху други ситуации. Различни са също така и конфликтите в Южна Осетия и Абхазия, категоричен бе още премиерът Сергей Станишев. Според него, един от проблемите пред международната общност е да се намери единен подход при решаването на подобни конфликти. Пред генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер и пред партньорите от ЕС премиерът е инициирал провеждането в София на конференция, посветена на замразените конфликти и на намирането на политически пътища за тяхното решаване.
България, имайки този опит на страна, която е стабилна страна на Балканите, която винаги е играла конструктивна роля по отношение на Западните Балкани, тяхната стабилност в процеса на реформи и доближаване до европейските стандарти, ще се стреми на играе аналогична роля и по отношение на държавите от Черноморския регион, в това число и Кавказките републики и Грузия, категоричен бе той. Днес Русия заявява, че подкрепя териториалната цялост на Грузия, независимо от сегашните действия, но това трябва да бъде подплатено и с политически процес, подчерта премиерът Сергей Станишев в заключение. /БЛИЦ