И да постигнем осем депутати, няма да можем да обърнем европейската посока сами, нужно ни е семейство. Това каза президентът на ПЕС и кандидат за евродепутат от листата на „БСП за България“ Сергей Станишев по време на представянето на листата в София, съобщава „Фокус“.

„Няма как да не кажа няколко думи за ЕС в моето качество на лидер на ПЕС. Скъпи приятели, ЕС е в криза. Няма кой друг освен социалистите в Европа заедно с българските като част от нашето семейство да обърнем посоката на ЕС, да прекъснем това статукво, което не се харесва на твърде много европейски граждани“, заяви той. „Какво е статуквото в ЕС? Същото като в България. Кой управлява Европа – ЕНП заедно с консервативните националисти и с подкрепата на либералите. Кой управлява в България?“, коментира Станишев.

По думите му има обща кауза за промяна в Европа и България. „Всички стояхме прави, мнозина от нас пяхме Интернационала“, каза Станишев във връзка с началото на събитието, в което прозвучаха химните на България, ЕС и Социалистическия интернационал.



„Това е нашето верую на социалистите, защото и да постигнем и осем евродепутати, няма да може да обърнем европейската посока сами. Трябва ни семейство, което е солидарно с нас, което има същите цели. Те наистина са идентични“, посочи президентът на ПЕС. „Новият социален договор в Европа се нарича Манифестът на ПЕС. Той е идентичен с този на българските социалисти. Ние тази битка трябва да я проведем заедно“, подчерта той.

Станишев се обяви срещу всяка форма на дискриминация срещу България и подчерта, че социалистите няма да допуснат да третират българите като втора ръка граждани или страна в ЕС, било то за качеството на храните, било то по отношение на транспорт, по отношение на Шенген и по който и да е въпрос. „Ние сме страна със самочувствие, достойнство, интереси и умеем да ги отстояваме по добър начин в ЕС. Няма да допуснем Европа на скорости, защото това искат мнозина от десницата. Искат да ни изтласкат в периферията, искат по този начин ние да бъдем втора ръка“, допълни Станишев.

Според него Европа трябва да стане този дом на мира, човешкото достойнство и споделеното благосъстояние, в който си заслужава да живеят всички и в който всяка страна се чувства уважена и равноправна и има своята перспектива. „Ние сме тези, които този дух трябва да го възродим и тук при нас в България и в цяла Европа и съм убеден, че можем да го направим. За това обаче, скъпи приятели, другарки и другари, дами и господа, всеки един от нас трябва да даде максимум от себе си през следващите няколко седмици, за да можем на 26 да се поздравим с победа“, коментира Сергей Станишев.

По думите му победата ще бъде заслужена и изстрадана, очаквана и желана.