Днес, когато светът е изправен пред световната финансова и икономическа криза, хората търсят социална защита, затова тази криза е шанс, но и отговорност за нас. Това каза министър-председателят Сергей Станишев в приветствието си към групата на Партията на европейските социалисти в Европейския парламент.
Непоправим оптимист съм и вярвам, че Европейския съюз ще преодолее кризата по-лесно от други части на света, тъй като реагира по-ефективно и по-навременно, подчерта премиерът. Единственият начин да я преодолеем обаче, е да работим в сътрудничество и смятам, че никоя държава не може да се справи сама, посочи Сергей Станишев.

Пред европейските депутати от ПЕС премиерът още веднъж изтъкна, че България се е оказала по-добре подготвена за кризата от други държави и припомни, че за нейното преодоляване правителството е изготвило антикризисен план, чиято основна цел е да гарантира финансовата стабилност и да осигури социална защита на всички граждани. Те трябва да чувстват, че няма да бъдат изоставени от държавата и ние трябва да излезем с общи инициативи и политики както на национално, така и на европейско ниво, за да можем да отстояваме нашите ценности, каза премиерът.

По неговите думи антикризисният план на правителството е динамичен и трябва да бъде адаптиран непрекъснато, за да отговоря на постоянно променящите се условия. Мерките по плана се обсъждат с българския бизнес, неправителствения сектор и социалните партньори, за да отговори на нуждите и очакванията на хората, изтъкна още министър-председателят и допълни, че страната ни е сред малкото държави, които очакват икономически ръст и през 2009 г.

В сградата на Евопейския парламент министър-председателят представи и англоезичното издание на книгата си „Защото сме социалисти”. Никога не съм предполагал, че някога ще напиша книга. Тя е съдържа въпроси и отговори, на които се опитах да дам своите лични отговори като гражданин и човек, каза премиерът пред гостите на представянето. /БЛИЦ