Гаранцията за защита на човешките права е върхово постижение на нашата демокрация, каза президентът Румен Радев при откриването на Общото събрание на адвокатите от страната.

Според Радев тези права не са даденост. Както не е и справедливостта в обществото. Тяхното отстояване изисква ясни принципи, реализъм в нашето сложно време и ежедневни усилия, посочи държавният глава. 

Българите го научихме по трудния начин в тежките години на прехода. Днес едва ли ни е по-леко във време на политически преватности, блокаж на институции и феодализация, паралелно правораздаване в тайни клубове на магистрати, често прибързано и странно законодателство встрани от обществения интерес, посочи Радев.

Закони се приемат на едно четене, без обществено обсъждаме, прокарват се важни промени в преходни и заключителни разпоредби, в закони, които нямат нищо общо със Закона за нормативните актове. Непрекъснато се прекрояват закони. Вчерашни поправки се преправят, каза още Радев.

"Ако ние продължаваме по същия начин ще затънем в беззаконие", смята президентът.

За Украйна той каза:

"Заклеймихме агресията на Русия срещу Украйна. За съжаление тази война за втора година не спира, а заплашва световната сигурност. Апелът трябва да бъде особено към ЕС да търсим най-сетне автономно решение за прекратяване на военните действия и да седнем на масата на преговорите".

"Меморандумите, които се подхвърлят не трябва да отвличат вниманието от осветляването на всички зависимости", категоричен беше Румен Радев.

Държавният глава посочи, че не се "меси в кухнята" на различните политически партии.

Той обяви пред медиите извън конференцията, че трябва да продължи да се оказва натиск от обществото и медиите, за да бъдат разкрити всички зависимости. И попита какво разбра българското общество от предишните скандали, тези с Красьо Черничкия, тефтерчето на Златанов. 

"Справедливостта в обществото не е даденост и тяхното отстояване изисква ясни принципи и ежедневни усилия. Българите го научихме по тежкия начин. Но и днес не ни е по-леко, във време на ротация на принципи, на често прибързано и странно законодателство.

Все по-често закони се приемат на едно четене, прокарват се важни промени в преходни разпоредби на закони, които нямат нищо общо. Виждаме как непрекъснато се прекрояват закони, вчерашните поправки се поправят, а съвсем наскоро имахме и безпрецедентен опит за промяна със закон на конституционни норми", посочи още Румен Радев.  

Наскоро чужд президент го запитал кой фактор е решаващ за демографските проблеми и Радев му отговорил, че това е върховенството на правото. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук