Делегатите на 18-та извънредна Национална конференция на СДС приеха промяна в Устава на партията, с която не може да стане член на сините човек, сътрудничил под каквато и да е форма не само на бившата Държавна сигурност, но и на съвременните и чуждите тайни служби. Само няколко души гласуваха въздържал се. Предложението направи Александър Йорданов и беше приветствано от лидера на партията Пламен Юруков.
Александър Йорданов каза още, че ще предложи на парламентарната група на ОДС да внесе промяна в закона, известен като Закона за досиетата, според която да отпадне грифа "Строго секретно" за политици от документите на бившата ДС, както и на съвременните тайни служби. Лидерът на партията Пламен Юруков заяви, че ако е имало такъв текст в закона нямаше да го има компромата от последните седмици. Всеки, който е особено пък и лидер на партия, трябва да каже ясно какво е правил, как го е правил и какво смята да прави. Той допълни, че самите агенти, както на бившите, така и на съвременните тайни служби, подписват декларации, че са деполитизирани. Затова и няма как те да станат лидери на партия.

По-рано днес Юруков заяви, че не очаква на конференцията да бъде повдигнат въпроса, свързан със слуховете от последните седмици, че е сътрудничил на съвременните тайни служби. Всички разбраха, че това е компромат. Доказа го вчера и ДАНС, каза Юруков и допълни, че този компромат е сплотил членовете на СДС, но не само тях, а е накарал и по-консервативните симпатизанти на партията да повярват в нейния лидер. /БНР