С политическото си решение, на парламентарната група, ние имахме много ясна позиция още преди да излезе указът на президента. Това беше в понеделник, когато премиерът имаше възможността обсъди промените. Това каза пред bTV заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод ветото на президента Румен Радев на Закона за приватизацията, което ще бъде гласувано днес в президента.

Правителството е стабилно, няма разминаване в подхода на управленската програма, категоричен беше той.
 
На въпрос ще успеят ли ГЕРБ да издържат до края на управлението с „Обединени патриоти“ в този формат, Цветанов заяви: „Разбира се. Вчера имахме среща с ОП, днес в 11.00 часа ще продължим да правим тези срещи, за да изчистваме всички недоразумения, които се получиха през последните няколко седмици“.
 
„Уверявам ви, че правителството е стабилно. Имаме изключително добра и работеща комуникация, защото имаме управленска програмата. Относно коалиционното споразумение и управленската програма нямаме абсолютно никакво разминаване нито в подхода, нито в начина на реализирането си на тези си намерения“, поясни той.
 
Цветанов добави, че срещите се правят, за да може да се постигне деескалиране на напрежението, което остава като усещане може би и с медийните участия на някои от колегите му.

„Ще бъдат подкрепени мотивите на президента. Тази тема вече можем да я смятаме за затворена“, заяви Цветанов.
 
Той посочи, че още в понеделник ГЕРБ са се събрали и са обсъдили спорните моменти в закона, а на Даниел Кирилов му било възможно да се занимае с промените. „Във вторник излиза ветото. Въпрос на часове е“, уточни Цветанов.
 
По думите му, решението на ГЕРБ да подкрепи ветото, цели да „затвори възможността да се спекулира и да се манипулира общественото мнение“. Няма никакъв лобизъм, категоричен беше заместник-председателят на ГЕРБ.
 
Той каза още, че президентът Румен Радев още не е дал обяснение за твърдението си, че по време на неговото служебно правителството в бюджета е имало 1,5 млрд. лв. повече. „Няма отговор и това е притеснителното – защото когато казваш А трябва да кажеш докрай“, посочи той.
 
„Ще подкрепим мотивите на президента защото това, което се случва, не е коректно и не е редно“, каза Цветанов. „Могат да бъдат направени поредните фалшиви новини, изводи, които не са верни, но ние се съобразяваме с обществената посока“, допълни той. Цветанов каза, че не разбира защо изглежда необичайно ГЕРБ да подкрепи вето на президента: „Защо търсите винаги някаква интрига?“.
 
Заместник-председателят на ГЕРБ заяви, че противно на твърденията ГЕРБ има дългосрочна визия за управление. „137 км от магистрала „Хемус“ ще бъде обявена като обществена поръчка“, даде пример той. Това ще се случи и с пътя до Русе, където има голяма концентрация на катастрофи. „Това са дългосрочните визии, но те могат да се осъществят, само ако има стабилност“, каза той.
 
„БСП и президентът на БСП г-н Радев, те са едно цяло. Съвсем нормално е те да координират действията си“, посочи още Цветанов. Той коментира управленската програма на БСП и Корнелия Нинова: „Няма как да се изпълнят тези намерения, при положение, че не дават откъде ще дойдат тези приходи. При нас има управленска програма“.