Различен прочит на доклада на Европейската комисия /ЕК/ за България направиха за пореден път управляващи и опозиция, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
БСП и ДПС видяха оптимизъм в документа на Брюксел, но десните сили смятат, че критиките в него са сериозни.
Макар да не са направени политически оценки, има категорични факти, че е бракуван целият четиригодишен труд на това правителство, отсече лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него е илюзия да се смята, че кабинета Станишев може да изпълни препоръката на ЕК да се реформира изцяло досъдебната фаза. Единственият начин е да има предсрочни избори, да се сформира ново правителство, което ще се ползва с ново доверие. Брюксел очаква нов кабинет, нова воля, нова енергия, смята той.
Позицията на движение “Напред” е, че от доклада се вижда, че кредитът на доверие към правителството е изчерпан. Следващият документ на ЕК ще бъде още по – строг, предупреди и Йордан Бакалов от ОДС.
Според Юнал Лютфи от ДПС докладът на Брюксел е напълно обективен и отчита успешните стъпки в съдебната, законодателната и изпълнителната власт. Той призна обаче, че управляващите трябва да се вслушат в препоръката да се осъществи парламентарен контрол върху ДАНС. Председателят на парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов увери, че този доклад е реалистичен преглед на най- значимите стъпки на правителството. По думите му левицата готви и промени в начина на вземане на решения от парламентарната комисия за контрол върху ДАНС. Това стана причина опозицията да откаже да излъчи свои представители в нея и така на практика блокира работата й. /Камелия Цветанова, БЛИЦ