Изборните нарушения и злоупотреби при гласуване, каквито имаше при почти всички избори досега в Македония, със сигурност ще бъдат декор и на предстоящите на 12 март президентски и местни избори.
Известният “български влак” като система за контрол на гласоподавателите и мобилните телефони ще бъдат пуснати в действие и за тези избори, пише македонският вестник “Време”.
Партийни активисти казват, че всички партии преди началото на гласуването имат по няколко празни бюлетини, които използват, за да спечелят “сигурни” гласове от граждани, които са в тежко финансово положение. Системата действа, като преди да отиде да гласува, на избирателя му се дава бюлетина, на която предварително е обозначено за кого се гласува. Избирателят трябва само да пусне бюлетината в урната и да върне дадената му празна бюлетина като доказателство, че е изпълнил задачата, пише вестникът. Точно това нарушение при гласуването в Македония наричат ”български влак”.
Освен това снимката на бюлетина, на която се вижда за кого се гласува, направена с мобилен телефон, може да се използва като доказателство, че някой е гласувал за определен кандидат, обяснява още вестникът.
БЛИЦ припомня, че при изборите например през 2006 г. в Македония българското посолство протестира срещу използването на израза "български влак", което създава негативни емоции спрямо България. От посолството призоваха всички политически представители, медиите и неправителствените организации да се въздържат от употребата на този израз.
Сега обаче в Македония пак предстоят избори и “българският влак” пак се пуска в употреба. /БЛИЦ