Очаква се депутатите да обсъдят създаване на Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства за наличието на нерегламентирано влияние в правосъдната система заради изнесената информация около смъртта на Мартин Божанов - Нотариуса.

първоначално предложението дойде от ДПС, но след това беше подкрепено от ПП-ДБ и ГЕРБ. Към момента за създаване на комисията има внесени две искания - едното е на депутатите от ПП-ДБ, а другото - на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС.

Комисията трябва да установи има ли данни за бездействие на компетентните органи за нерегламентирани обвързаности на Божанов с представители на съдебната власт. От ПП-ДБ настояват и да бъде изслушан изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

Кабинетът ще разгледа и поименния състав на Националния съвет по превенция и защита от домашно насилие, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Заседанието е днес от 10:00 часа.

Правителството се очаква да обсъди отчет за 2022 г. за изпълнение на актуализираната национална стратегия за демографско развитие на България (2012-2030).

В дневния ред е още одобряването на участието на България в "Зелена програма за промишлено възстановяване на Украйна" на Организацията на обединените нации за промишлено развитие (ЮНИДО) с доброволен финансов принос в размер на 100 000 евро. 

Кабинетът се очаква да одобри и допълните трансфери за общините за разходите, направени от родителите, за деца, неприети в държавни или общински детски градини, или училища поради липса на свободни места.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук