В цената на токаза София, София-област и Плевен е и заплатата на нашумелия по време на кабинета Виденов Златимир Орсов. В края на февруари юристът е влязъл в надзора на „ЧЕЗ Електро България”, съобщава в. „24 часа”. Там Орсов сменя друг юрист – Севдалин Мавров, който доскоро бе главен секретар на правителтвото. Трябваше ми юрист, каза министър Петър Димитров.
В 6-те електрически дружества държавата държи 33% от акциите.

Освен Орсов в надзора на две от компаниите са пратени да защитават интересите на държавата и двама членове на Висшия съвет на БСП. Това са Антон Кутев в „ЧЕЗ Електро България” и Валери Жаблянов в „Е.ОН България мрежи”. Кутев е и секретар на ВС на БСП.

Единият надзорник е изкуствовед, а другият – социолог. В управата на енергото е и Айсехел Руфи, която отскоро е съветник на министъра.

Името на Орсов нашумя, който бе депутат в 36-то и 37-то Народно събрание, стана нарицателно във връзка с кооперациите от времето на правителството на Жан Виденов, кръга „Орион” и Българската земеделска и промишлена банка. Те останаха в историята с името „орсовки”.

„Защо смятате, че трябва да ви отговоря, нямам желание”, отговаря Орсов на въпрос на изданието какви задачи му е поставил министърът, като го е пратил в надзора на енергото.

„Все пак трябва да пратя хора, на които имам доверие, нали. Няма да хвана някой от пътя”, казва министър Петър Димитров на въпрос защо е избрал двама от членовете на ВС на БСП. Той допълва, че все пак възнагражденията е Е.он са пренебрежително малки. При ЧЕЗ били добри, а за ЕВН не си спомнял. /БЛИЦ