Днес трябва да докажем, че БСП е мислещата партия на България. Това е партията, която търси доверието на българските граждани, за да е в тяхна полза. Това каза бившия зам.-председател и член на Изпълнителното бюро на БСП Валери Жаблянов по време на Конгреса на БСП.

Той отбеляза, че партиите са загубили доверието на хората.

„Изкушенията пред нас бяха огромни. Години наред партията ни търпи загуби. Днес трябва да си отговорим защо на евроизборите отново останахме втори. Изглежда, че вече свикнахме с това“, коментира той.

Една част от делегатите напуснаха залата по тази причина четенето на доклада за резултата от евроизборите закъсня. Последва кратък спор за процедурните правила.

"БСП не успя да постигне основната си цел на тези избори - да се наложи като параментарна алтернатива и да предизвика предсрочни парламентарни избори. Загубихме вота, при това със 7%. Причината е отсъствието на достатъчно задълбочен политически анализ", каза Жаблянов.

"Кампанията мибилизирала много повече избирателите на ГЕРБ и не е повлияла на симпатизантите на БСП", призна Жаблянов. "Не успяхме да активираме избирателите. Те очакваха БСП да разгърне пред тях визията за ЕС", отчете той и добави "БСП влезе разединена в предизборната кампания".

Темата "за" и "против" участието на Станишев влистата се превърнал в причина за напрежение.  "Остава неизяснен въпросът за ролята и тежеста на номинациите. Идеите ни стигнаха до нашите избиратели. Очакванията ни за създаване на така наречената революционна ситуация и предизвикването на предсрочни парламентарни избори не се получи. Нашите кандидати не успяха да засегнат достатъчно европейските въпроси. БСП пропусна да предложи идеите си на българското общество. Негативизмът не може да активизира избирателите и те не подкрепих нашата платформа", поясни Жаблянов. 

"Не се познава и не се прилага от нас съвременният инструментариум за мобилизация на избирателите. Ние се съсредоточихме в срещи с твърдото ядро на БСП. Не се реализира позитивната кампания, записана в нашите документи", заяви Жаблянов.

Той призна, че не е отчетено активизирането на премиера Бойко Борисов в последните дни преди изборите. Съсредотчаването на БСП в скандалите отблъснало избирателите и станало основна причина за изборната загуба.