Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази резерви, свързани с подкрепата на приетата в София от Парламентарната асамблея на НАТО декларация. Документът съдържа призив да бъде позволено на Украйна да използва предоставеното ѝ въоръжение за атаки на военни цели във вътрешността на Русия.

Според вицепрезидента има много европейски гласове, които не са съгласни с това, което е прието в София. Тя обясни, че не вижда нищо ново в критиките, отправени на част от политици по адрес на държавния глава заради неговата позиция, че войната на Русия в Украйна трябва да бъде решена по пътя на дипломацията, а не с пращането на войски. 

"От позицията на президента Румен Радев за войната в Украйна говори гласът на разума и отговорността на държавния глава към българските граждани и Българската армия.

Това е и гласът на един генерал, който е и професионално подготвен за разлика от тези, които политиканстват по тази тревожна тема", коментира Йотова в София, където откри научната конференция "Културно наследство – изкуство – музеи“, в чест на чл.-кор. проф. д. изк. Мила Сантова.

"За мен по-важен е въпросът какво ще е развитието на тази декларация на предстоящата Среща на върха във Вашингтон. Чуват се много европейски гласове, които не са съгласни с нея", посочи вицепрезидентът. Тя заяви, че тази тема ще се дискутира и в рамките на ЕС на Европейския съвет в края на юни и в контекста на недоброто състояние на европейския бюджет.

"За българска употреба е ясно защо се говори в предизборна кампания по този начин", добави Йотова, запитана за коментар на отправени критики към президента Радев във връзка с позицията му по казуса.

Илияна Йотова не очаква за лидерската среща на НАТО през юли да се повтори ситуацията от миналата година, когато на форума България беше представлявана от премиера, а не от президента: 

"Президентът има лична покана за участието в тази среща и с позицията, която той зае през тези дни, аз мисля, че такива гласове трябва да се чуват, защото чрез неговата позиция говори не само държавният глава, който има отговорност към гражданите и към армията. Говори гласът на разума".