Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи заяви в телевизионното предаване "Само истината" на скопския телевизионен “Канал 5“, че на срещата в София не са поети ангажименти по отношение на твърденията, направени от българското външно министерство днес следобед.

Османи каза, че в София е проведен диалог и са обменени идеи за по-нататъшни разговори, но не са поети никакви ангажименти, пише "Труд".

Днес следобед българското външно министерство излезе с изявление, изброяващо пет точки за предполагаемо споразумение, постигнато на срещата на 17 юни.

Според българското външно министерство македонската страна е изразила готовност Скопие да потвърди възможно най-скоро пред ООН, че името Република Северна Македония не означава географския регион на Северна Македония, който се намира в България.

След изпращането на подобна вербална нота България незабавно ще спре да настоява за използването на дългото име Република Северна Македония.

Втората точка е, че Македония ще спре с претенциите за малцинствата към България, потвърждавайки, че няма исторически, етнически и други основания да се търси статут на малцинство на която и да е група хора.

Трето, Македония да започне процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани на нейна територия поради български чувства.

В четвъртата точка, Македония и България поемат задължението да адаптират съдържанието на учебните програми, за да представят обективно общата история, като основен елемент в преамбюла на Споразумението за добросъседство.

Пето, съвместно идентифициране и премахване на знаци и надписи на територията на Македония, които разпространяват омраза към България и българите. От българското МВнР заявяват още, че министърът на външните работи на България Светлан Стоев вече е изпратил писмо до министър Буяр Османи, в което заявява, че очаква поетите задължения към България да бъдат изпълнени.