„От наша страна позицията е ясна - ще положим всички усилия и има причина да го направим, за реализиране на третия мандат.

Първо ние не виждаме решение в нови избори. Приблизително същите политически сили в приблизително същата пропорция ще трябва да решат същите проблеми. Дори и да приемем, че вдигаме подкрепата, ние не виждаме едни избори с какво биха помогнали.

Отново ще говорим за сложна коалиция, но при пропуснато време за България и огромно похарчени средства за поредните избори.“ Това заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ Явор Божанков в ефира на БНР и предупреди, че при нови избори има риск да влезем в поредната спирала.

Във връзка със заявките на “Продължаваме промяната“, че по-скоро предпочитат избори пред това да подкрепят трети мандат, народният представител от левицата изрази надежда сериозно да помислят над това и допълни: „Същото нещо казваше Слави Трифонов по-рано - той стана втора сила и реши, че с нови избори ще вдигне подкрепа.

Стана първа сила, след това реши, че от първа ще стане по-първа сила и ще направи кабинет не в този парламент, а в един следващ, когато очакваше нещата да са по-благоприятни. Но стана нещо съвсем различно, надявам се Кирил Петков да не допусне такава грешка, защото тя ще струва скъпо на всички“, коментира той в предаването “12 + 3“.

Божанков обясни какво ще направи БСП, ако третият мандат бъде връчен на нея: „Ще направим всички усилия да съставим кабинет с ясна програма и времева рамка.

Със сигурност няма да преговаряме с ГЕРБ и ДПС по една проста причина - това е моделът на управление, срещу който се борим. Няма как с тяхна подкрепа, въпреки че Борисов с охота предлага като “жива стока“ свои народни представители“, уточни той и допълни, че не работи вариантът, в който да бориш модела на управление на ГЕРБ с тяхна подкрепа.

По отношение на “Има такъв народ“, независимите народни представители, “Продължаваме промяната“ и “Демократична България“ Божанков обясни, че не са прекъсвали диалога с тях. „Ние сме единствената политическа сила, която не е влязла в нито един скандал, спор, лични обиди.

Успяхме да запазим в този мандат добрите си отношения с всички, което е правилната стратегия, и ако получим третия мандат, това ще бъде “основният капитал“, с който разполагаме“, каза още той. По думите му много хора са издигнали личността си в култ, но ги призова да приемат реалността, защото ако искат управление без ГЕРБ и ДПС, това става  с коалиция.

В ефира на БНР Божанков обясни, че ситуацията в страната в момента е много сериозна, а и Европа се подготвя за рецесия.

„Трябва да действаме по отношение на газовите доставки, енергийната сигурност на държавата - това са задачи, които служебен кабинет не може дългосрочно да решава“, заяви той и като такива задачи допълни Плана за възстановяване и  устойчивост и  оперативните програми, които изискват интензивен законодателен процес.

Божанков обясни, че коалиционното споразумение е било добро, но основният му недостатък е липсата на времева рамка.

„Този огромен пропуск, който отчитаме, беше наваксан. Сега се разписа конкретна времева рамка със законопроекти. Ние сме доволни, че нашите социални приоритети бяха приети  от партньорите ни. Ние сме им благодарни, и че при актуализацията ни подкрепиха за вдигането на доходите, на пенсиите и намаляване на данъчното бреме на семействата.“

Народният представител от БСП допълни, че бизнесът и работодателите също трябва да са доволни, защото в момента България има една от най-силните мерки за електроенергията - всичко над 250 лева на мегаватчас се поема 100% от държавата и това е без взимане нов дълг.