Днес е рожденният ден на ДПС. Преди 32 години на тази дата току-що излезлият от затвора политически затворник Ахмед Доган основава партията ДПС, поставяйки я върху темелите на либералната идеология. Това заявява Йордан Цонев и допълва:

Партията има своето зачатие в борбите на българските мюсюлмани за права и свободи, чиято кулминация са организираните майски протести срещу тоталитарня режим през 1989 година.

ГЕНЕЗИСЪТ – БИТКАТА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ

България нямаше своето Унгарско въстание от 1956 година, нямаше своята Пражка пролет от 1968-а, нямаше Полската солидарност от 1980-та. Но България имаше организираната борба за права и свободи на българските мюсюлмани и по своето значение провокираните от този сблъсък с режима събития у нас бяха съизмерими с борбата на другите европейски страни за демокрация.

Това е генезисът на ДПС. Ето защо, когато председателят на ДПС Мустафа Кардайъ казва, че „ние се обединихме през 1989 година и нашият протест докара демокрацията в Бългярия”, той има също толкова основание да го твърди, колкото и историците, които подчертават, че събитията в Унгария, Полша и Чехослвакия са част от процеса на събряне на комунистическия режим в Европа.

ЗАРЪКАТА НА ДОГАН – ОТКАЗ ОТ РЕВАНШИЗЪМ

Първите стратегически задачи, поставени от д-р Доган пред ДПС, са отказ от реваншизъм, което осигури етническия мир в България; изграждане и укрепване на демокрацията в страната и нейното про-натовско и про-европейско геополитическо позициониране. И в следващите години основателят и първи председател на ДПС изпълни тези задачи с хирургическа точност.

ГЕОПОЛИТИЧЕСКАТА ОРИЕНТАЦИЯ – НАТО И ЕС

Метафората на д-р Доган, казана, когато Варшавският договор още не се беше разпаднал, че „европейският път на България минава през Босфора”, неразбрана тогава от мнозина, означаваше, че за да стане България член на европейското семейство , първо трябва да стане член на НАТО. И през 2007 година точно така се случи нашата мечта - с НАТО-вектора България влезе в голямото европейско семейство.

През всичките тези години ДПС участва активно в политическия живот и в реализацията на значимите общонационални цели.

Като общество обаче ние допуснахме една малка група да изкриви образа на ДПС, да заличи заслугите на тази партия за демократизацията на страната, за етническия мир, за геополитическата ни ориентация. Най-парадоскалното е, че повечето от хората в този кръг носят своя комунистически генезис – именно синовете и дъщерите на тези, които извършиха престъплението срещу българските мюсюлмани, си присвоиха днес правото да говорят за ценности, за морал, за демокрация и за евратлантическа ориентация.

Това нанася вреда на цялото общество.

ДПС стои и ще продължава да стои изправено не само в битката за демокрация и за реформиране на страната, но и в битката срещу изкривяване на миналото и всякакви опити за злоупотреба с това минало и присвояването на чужди заслуги.

МЪЛЧАНИЕТО НА СИНОВЕТЕ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА БАЩИТЕ

Сега тази група с икономическа, медийна и политическа мощ е много активна в говореното за процесите в страната, но тя бе подчертано мълчалива, когато същата съдебна система отказа да въздаде справедливост и възмездие за престъпленията срещу правата и свободите в тоталитарна България.

Защо? Може би защото пред съда на историята трябваше да застанат бащите на днешните „демократи” .

Скъпи членове и симпатизанти на ДПС, честит празник!

Уверяваме ви, че ДПС ще го има, докато я има каузата за права и свободи, докато вие стоите зад тази идея и виждате в ДПС своето политическо представителство и своя политически инструмент за модернизация и демократизация на нашата Родина България.