В интервю по Нова телевизия преди два дни депутатът Йордан Цонев ясно заяви, че „Движението за права и свободи“ по никакъв начин няма да си развали отношенията със САЩ, които са повече от добри.

Нещо повече, Цонев изрично каза, че партията остава вярна на Америка, като въобще не подлага на съмнение геополитическия си избор. Същевременно тази принципна позиция не би попречила на ДПС да продължи да пита и да търси доказателства, включително от американското посолство и от Конгреса, по казуса „Пеевски“. Не за друго, а защото счита, че  обвинението против Делян Пеевски, заради което е санкциониран от американска страна, е скалъпено в български офиси.

Въпреки че медиите на кръга „Капитал“ много внимателно следят в последно време говорителите на ДПС по темата „Магнитски“ и не  пропускат неоснователно да ги „захапят“, думите на Йордан Цонев относно САЩ въобще не намериха място нито на страниците на „Дневник“ и „Капитал“ на Иво Прокопиев, нито на другите присъдружни негови медии, като „Медиапул“ или „Клуб Зет“.

Защо обаче Прокопиев толкова се страхува да спомене, че ДПС и САЩ не водят война заради санкциите по „Магнитски“, а напротив – продължават добрите си отношения въпреки тях?

Страхува се по една-единствена причина - защото за него именно истината за тези санкции е големият проблем. Защото добре знае, че и Хамид Хамид, който също посочи, че американската администрация е била подведена по отношение на Пеевски (заради което веднага беше оплют от „Капитал“ и наречен „преторианец“), и Йордан Цонев са напълно прави. Прави са да считат, че някой от българска страна е инспирирал тези санкции, някой е скалъпил дебел донос по адрес на Пеевски и някой го е предоставил на американската страна.

Кой е това, не е трудно човек да се досети. Този, който имаше най-голям интерес Пеевски да бъде смачкан и отстранен от политическия и обществен живот. Този, който води постоянно война с медийния си конкурент от много години. Този, който постоянно фабрикуваше и тиражираше лъжи и инсинуации спрямо Пеевски. Както и този, който се страхуваше далаверите му  - и за приватизацията на „Каолин“, и за ощетяването на пенсионното дружество „Доверие“, и за продажбата на ЕВН, и за безбройните му други нарушения на закона, да бъдат разкривани на страниците на „Телеграф“ и „Монитор“ - бившите вестници на Пеевски.

Този – „бялата якичка“ Иво Прокопиев. Разградският олигарх, превзел в пипалата си цялата държава, имащ министри във всяко правителство в последните десет години, без да е печелил избори. Инженерът на кръга „Капитал“ и на партията „Да България“, чрез която се надява да овладее окончателно властта. Задкулисният диригент, дърпащ конците на брака между властта и бизнеса. Същият, който докато се бие в гърдите колко е „морален“, не се свени подмолно да удря с бухалките си – и медийни, и властови, неудобните му.


Затова Прокопев не иска истината за санкциите против Пеевски да излиза наяве и затова е толкова изплашен, че ДПС е в приятелски отношения със САЩ и търси доказателства за налагането на тези санкции, а не води война срещу Америка. Затова и гузно мълчи по тази тема и се надява, че ще му се размине и никой няма да разбере в кой точно офис е изфабрикуван доносът против бившия депутат от ДПС. Защото няма как да обясни, че е подвел американската администрация, ако се окаже, че доносът срещу Пеевски е скалъпен от кръга „Капитал“ или от някое съпридружно негово НПО. Защото за Прокопиев е удобна мантрата, че, видите ли, ДПС, защитавайки Пеевски, водят война срещу Америка. Да, ама не.