Президентът трябва да даде мандат за съставяне на правителство на друга сила, след като първите две не искат да съставят правителство. Това заяви в ефира на Нова телевизия преподавателката по право Екатерина Михайлова.
Тогава Плевнелиев трябва да назначи служебно правителство, но заради края на мандата си той не може да разпусне парламента. Изниква въпросът тогава кой от двамата президенти, сегашният или новоизбраният, насрочва изборите", заяви тя.
 
"Трябва да се постигне съгласие между основните политически сили, действията на президент и новоизбрания такъв. Те трябва да се разбират какво би било добре ,да се разберат какъв да е съставът на служебното правителство и за дата на изборите, за да не се стигне до назначаването на второ служебно правителство и по-трудното подготвяне на изборите.
 

"Това е възможно, дано да стане и по друг начин", заяви юристът доц. Атанас Семов, който също бе в студиото. Избори за ВНС могат да насрочат и от сегашният президент. Тогава ще се разпусне парламентът и ще има нови избори така или иначе", пък заяви той.
 
Михайлова разкри и какъв е най-дългият възможен вариант, като даде пример от преди години. "Желев отказа да връчи мандат за правителство, после Стоянов встъпи в длъжност. В резултат на съгласие между политическите сили, връчи мандат за съставяне на правителство и се мина през съответните процедури", заяви Михайлова.
 
"Това за ВНС е възможно. Ние можем да свикаме ВНС по определен въпрос, обаче това ВНС може да бъде много велико и много вечно и се разпуска когато то иска и когато смята, че си е свършило работата. Тъй че пак опираме до това дали ще има съгласие", добави тя, признавайки, че не е съгласна с колегата си за тази опция.
 
 
"За загубата не трябва да виним Цецка Цачева. Това се случи и в Щатите. Това е нова форма на преврат – електорален. Трябва да бъде подкрепен бюджета и да се постигне съгласие за ВНС", поде отново Семов.
 
"За първото съм съгласна, но за второто – не. Искам обаче да чуя следното. За какво ще свикваме ВНС. Искам да чуя позициите на основните политически сили", призна си Михайлова за финал.

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ РЕЗУЛТАТИ, КОМЕНТАРИ И АНАЛИЗИ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ