Премиерът прави външна политика, за която външно министерство не знае. Прави впечатление, че външният министър Теодора Генчовска не присъства на голяма част от международните събития.

Премиерът си носи отговорност за съветниците и министрите си. Това заяви бившият външен министър Екатерина Захариева в предаването „Говори сега“ по БНТ.

Провокацията в Битоля беше политически организирана.„До нас достига информация, че министър-председателят е поел ангажимент към РСМ и има и сигнали за това. Готви се някакъв документ, който е почти готов за подписване.

Вероятно ще бъде подписан на междуправителствено заседание. По-лошото е, че този ангажимент ще доведе до това, че доверието, което България от години поддържа, ще се разруши. Повечето българи ще сметнат това за национално предателство“, предупреди тя.

По думите ѝ сънародниците ни е Македония са притеснени.„Министерски съвет може да вземе това решение, но се надявам да се съобрази с националното съгласие по тази тема“, посочи Захариева, но го посъветва да не го прави.