Няма да има повече дългосрочни договори за въглищните централи. Това стана ясно от думите на зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова пред БНТ.

"В момента съществуват два дългосрочни договора за изкупуване на електроенергия от въглищни централи. Това са двата договора с "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3". "Марица Изток 2", която е част от БЕХ, тя работи на пазарен принцип и знаете, че към изкупуване или гарантиране на минимална работа на централата от гледна точка сигурност на системата и на доставките, имаме практики да се налагат определени задължения на тази централа. Всички останали въглищни централи работят на пазарен принцип. Отдавна държавата ясно е заявила и не предоставя такива дългосрочни договори за предоставяне на енергетика", каза Петрова.

България ще изгуби 3 милиарда евросредства, ако не спази срока за териториалните планове за справедлив преход, обясни зам.-енергийният министър.

"Министерският съвет одобри изменение в оперативната програма за регионите, неразделна част, от което са териториалните планове за справедлив преход, с цел същите да бъдат представени на ЕК, спазвайки крайният срок - 30 септември, който е утре. И стартиране на формалните преговори с Комисията по представената визия от наша страна, заложена в тези планове и респективно в оперативната програма, който процес се надяваме да приключи до края на годината, защото в противен случай губим средствата от Фонда за справедлив преход, които са в порядъка на 3 милиарда".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук