Мандатоносителят на „Продължаваме промяната“ ползва офис на частна фирма за политическата си формация. Партията „Волт“ на Настимир Ананиев е регистрирана в съда на адрес бул. „Александър Стамболийски“ №84, ет. 2, офис 2, пише вестник Галерия.

На абсолютно същото място е седалището и на едно от частните дружества на Ананиев – „Слийв Блум“. Той ползва офис в модерна сграда от няколко години и в него съвместява политическата и търговската дейност, разказват работещи на същото място, коментирайки, че случаят е ярък пример за това как политиците ни всъщност са търговци.

На същия адрес са регистрирани и още няколко фирми на Настимир Ананиев, на баща му и на съпругата му, която има офиси и в сграда на същия булевард, но на по-централно място. Занимават се с консултантска дейност, а в миналото са били партньори на чужденци, които са инвестирали тук в недвижими имоти.

Настимир Ананиев стана шеф на „Волт“ през 2018 г. и оттогава го е настанил в офисите на частните си фирми. Преди това той беше депутат Реформаторския блок като член на Движение „България на гражданите“ на Меглена Кунева.

Напусна през 2017 след 2 години в Народното събрание. За да влезе там, той се отказа от ирландското си гражданство – казус, който е висящ при Кирил Петков, на когото Ананиев даде регистрацията на партията си. Освен това и Харвард свързва двамата политици.

Ананиев е завършил курс по лидерство в училище „Кенеди“ към Харвардския университет. Иначе е живял, учил и работил в Ирландия. Затова неслучайно много от бизнес партньорите му в България са ирландци, които инвестират парите си в имоти у нас.

Освен тях обаче от 2013 до 2018 година Ананиев е бил съдружник в любопитна фирма – „Нефтигазсервиз“.

Партньорите му в нея са четирима граждани на Русия с интереси в енергетиката. Тя така и не започва работа, а според запознати Ананиев е ползван от братушките за влияние сред властите у нас, но без успех.

Кирил Петков

Иначе бизнес дейностите на юпито, завърнало се у нас също като Кирил Петков и Асен Василев, не се радват на особени печалби. Но това може да се промени, ако „Продължаваме промяната“ влезе в парламента, казват бивши съратници на Настимир Ананиев от площадите във времената, когато беше в редиците до Мая Манолова, но се скараха за места в парламента.

Според протестиращи Настимир Ананиев вече е договорил с Петков и Василев избираемо място в листите, за да се върне в Народното събрание.

Междувременно, като вещ в бизнеса с недвижими имоти, Настимир Ананиев има 2 апартамента в София и един в Ирландия, разкрива декларацията му пред КПКОНПИ.

Жилището в столицата е най-голямо – 110 кв.м, и данъчната му оценка е 185 хил. лв. Съсобственик е съпругата на Ананиев Петя, която му помага и в бизнеса. Двамата са го купили с кредит през 2009 г., когато още никой не беше чувал за бъдещия политик. През 2011 г. Ананиев става собственик и на апартамент от 74 кв. м на Слънчев бряг, а през следващата и на същия като квадратура в София.

Най-ценната придобивка на семейство Ананиеви обаче е в Ирландия, където имат жилище от 48 кв. м за 520 хиляди лева, което е купено през 2006 година. Не е ясно с какви имоти разполагат другите му роднини, включително и баща му Анани, който също е включен в бизнеса на семейството.

Неслучайно и половината от даренията за „Волт“ идват от тях. През 2019 г. Настимир Ананиев е дал 10 500 лв. за дейността на движението, съпругата му Петя – 10 000, баща му Анани – само 950, а майката – 900. Сумата обаче е повече от половината, която са дарили други сподвижници на „Волт“.