Бизнесменът и бивш служител на полицията и ДАНС Ангел Стоев ще бъде новият областен управител на Пловдив. Това твърдят източници  на "Марица", запознати с рокадите, които продължава да извършва служебното правителство на премиера Стефан Янев.

Очаква се още днес или най-късно във вторник Стоев да бъде назначен за представител на държавната власт под тепетата.

Той ще поеме длъжността от сегашния областен Петър Петров, който смени Дани Каназирева заради участието й в изборите.

Ангел Стоев има дългогодишен опит в МВР, беше шеф на агенцията за национална сигурност в града, както и първи изпълнителен директор на сдружение “Бизнесът за Пловдив”.  

Ангел Стоев (вдясно) на проява на сдружение „Бизнесът за Пловдив"

Самият Стоев нито потвърди, нито отрече евентуалното си назначение на пл. "Стойчо Мушанов" 1. Слухове не коментирам, на излет в планината съм, лаконичен бе той вчера пред репортер на "Марица". 

Бизнес историята на Ангел Стоев се изчерпва с една-единствена фирма „А Стоев Консулт“  ЕООД, която е с предмет на дейност консултантски услуги в областта на фирмената сигурност и управление на проекти.

Тя предвидливо е прехвърлена на съпругата му на 12 май тази година, което затвърждава предположението, че разговори за нов пост вече са водени и те са приключили с утвърдителен отговор. 

Съпругата му Марияна Стоева не за първи път поема управлението на ЕООД-то. „А Стоев Консулт“  ЕООД е основана през лятото на 2010 година, два месеца след като Стоев е пенсиониран като шеф на ДАНС в Пловдив. Година по-късно собствеността е прехвърлена на г-жа Стоева.

През 2017 година Стоев отново поема юздите на семейната фирма до новото прехвърляне преди дни, става ясно от Търговския регистър. Дружеството е с капитал 100 лева и дори няма свой собствен фирмен сайт. 

Ангел Стоев бе изпълнителен директор на сдружение „Бизнесът за Пловдив“ още от учредяването му през есента на 2017 година. Тогава в организацията влязоха първите 20 знакови пловдивски фирми.

Точно година по-късно Стоев подава оставка от поста, без да обяви публично мотиви. По това време "Бизнесът за Пловдив" беше много активен с идеите си за реформа в обществения транспорт в града. 

Сестрата на Ангел Стоев - д-р Мариана Чолакова, е почетен консул на Германия с представителство в Пловдив.