След като тя (Нинова) го е отрекла, значи не са се разбрали за ротационен принцип. Преговорите бяха разбити на 18 групи. Аз бях част от една от тях. тези групи трябваше да уточнят и успяха, и онези места, където приоритетите се припокриват. След това започна по-сложанта част, там където не сме се разбрали и най-деликатната част кой какво ще изпълнява.

Към момента Националният съвет на БСП, нито парламентарната група не са се събирали. Към момента не мога да потвърдя каквато и да е формула и персонална новина, заяви Крум Зарков в ефира на БНТ, коментирайки хода на преговорите за правителство. 

"Националният съвет, който се събра само на подписи и не проведе дискусия, фиксира две червени линии. Важното е да НС да му бъде представено цялото споразумение, както и това, което нашите преговарящи са договорили като персонално участие. Това трябва да се случи съвсем скоро. Надявам се ръководството на БСП да свика такъв съвет. 

Утре на първото заседание ще се избира председател. Тази нощ няма да се свика НС. Утре ще се реши въпроса за председателя, но това е само един елемент от цялостната конструкция, която трябва да е създадена. В много деликатен момент сме и не искам да създавам напрежение в преговорите, чийто успех е ключово важен не само за партиите, а за цялата страна", каза още Зарков.  

Зарков отвърна на критиките, дали е морално БСП да управлява след исторически слабия си резултат на изборите. 

"Парламентарната система позволява това да се случи. Няма да коментирам колко министри трябва да има БСП, а какво трябва да допринесе в тази коалиция. БСП трябва да допринесе за социалния елемент, който да се добави към правителството. Лидери на други партии подчертаха, че в България много се краде и ние трябва да спрем кражбите. През последните години, дори когато не се крадеше се облагодетелстваше само малка част от населението", каза той. 

Той коментира и какъв ще е приносът на БСП във властта и какви са рисковете от управлението в толкова разнородна коалиция.

"Зависи от резултатите на тази власт. Всяко влизане във властта е шанс, предизвикателство и риск за всяка партия, особено когато властта  е толкова разнолика. БСП обаче няма право да мисли само за себе си. България има нужда от устойчиво правителство на промяната, без ГЕРБ и ДПС. 

Надявам се социалният елемент да ни помогнем да отскочим от дъното, каза Зарков, визирайки по-високи резултати на евентуалните следващи избори", каза той. 

Коментирайки кандидатурата си за лидер на БСП, Зарков каза, че не трябва да се смесват двата процеса - смяната на лидерството в партията и преговорите за правителство.

"Първо е важно съставянето на правителство. През първите месеци на следващата година трябва да се реши въпроса за лидерството на БСП. Няколко министерства няма да ни помогне да пробием в другите слоеве на населението и да решим тежките въпроси, които са се натрупали през годините. Двата процеса трябва да вървят един след друг. 

Може да се каже следното без никакво съмнение, много повече хора гласуваха за Румен Радев, отколкото за БСП, въпреки, че Радев е подчертавал много кратно привързаността си към лявото, а БСП бе първата която го издигна", каза той.  

Зарков отрече да е човек на президента или на някой друг. 

"Това е вечният въпрос: Ти чий си. Първата и непосредствена задача на следващия лидер да освободи хората, най-вече младите хора от въпроса ти чий си. Аз съм кандидат на собствено основание. Ако ние продължим по същия път, не може да очакваме съшия резултат. Затова разчитам на хората, които ме познават из цялата страна, които са натрупали опит и са готови, но не са имали възможност да излязат на преден план. 

Единственият проблем , който имам с БСП, е че БСП не получи достатъчно доверие, за да реализира това, което може да направи. Няма да влезна в кръговрата, който ни занити във взаимни обвинения, ние трябва да живеем в свят на другари", поясни социалистът. 

Искам да покажем на цяла България, че в БСП може да се води политика по друг начин, това е политиката на прекия избор. Трябва да определим новите си истински приоритети, да бъдем близко до хората. Не се притеснявам, че мога да бъдат употребен, не бух го позволил, няма да бъда инсталиран, посочен. Излизам на това състезание и ще се съобразя с неговия резултат, добави той. 

"Не коментирам думите на Нинова, че опозицията в БСП се храни от Борисов. Коментирам резултатите, паднахме под 300 000 души. Това е политиката на лука, на беленето, накрая останаха само едни сълзи. Всички, сочейки Нинова като единствен проблем, грешат.

Необходим е диалог с цялата партия. Няма нужда в момента ръководството да бяга от свикването на Национален съвет, споразумението трябва да се подготви максимално бързо. За да се получи диалога, не може да стане насила, различните хора трябва да дойдат с чувството , че трябва да работят заедно , за да се свърши работа", каза още Зарков.  

"Аз винаги съм бил от хората, които са били твърдо против създаването на напрежение. Нямам представа как се получи напрежението по оста Нинова-Радев, но мисля, че президентът не е дал и капка повод за това напрежение", подчерта той.