Ще имаме правителство, но не съм убедена в неговото дълголетие. Има много детайли, които очакваме да се разплетат. За първи път ще видим четирипартийна коалиция, всеки ще има претенции за своята партия и електорат. Това заяви в интервю за Novini.bg Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд".


"Изглежда например, че БСП и Демократична България не би трябвало да са в една коалиция, но ще имаме четирипартийно правителство, в което именно левицата ще са с най-голям политически опит", допълни тя.

"Има много горещи теми, които да се решават, но бъдещата коалиция има съгласие само по част от тях", коментира Славкова и даде за пример темата за позицията на България за Северна Македония:

"Продължаваме промяната" са по-склонни да пуснат РС Македония в ЕС, БСП пък не могат да обяснят такъв тип действие на своя електорат.

Сред тези теми, според експерта, са и Истанбулската конвенция и зеления преход. 

От дни се обсъжда, че председателят на Народното събрание ще е на ротационен принцип и ще се сменя всяка година, като първа ще бъде БСП лидерката в оставка Корнелия Нинова.

Евелина Славкова коментира така: "Много е важно какво ще е лицето на парламента - важно е тази личност да успее да вдигне доверието на хората в институцията. 

Не разбирам този ротационен принцип, който няма да спомогне за по-високото доверие и оценка на НС", каза тя и обясни, че за позицията е нужно време и навлизане в детайлите. 

Славкова разкри, че е важно новото правителство да търси точките, които ще обединят коалицията, а не обратното, за да има стабилно управление.

Ако тези политически формации не съставят кабинет, особено "Продължаваме промяната", могат да очакват съдбата на "Има такъв народ", които от първа политическа сила през юли, се сринаха на изборите на 14 ноември.