Министерският съвет ще има нова структура, в която ще влиза ново Министерство на електронното управление, предава Свободна Европа.

Пътната агенция ще премине от регионалното към транспортното министерство, а горите ще са под директния контрол на премиера.

Това са някои от промените, които предвижда проект, изпратен от „Продължаваме промяната“ до останалите партии, които преговарят за съставяне на коалиция, съобщава Свободна Европа.

Този проект трябва да бъде одобрен от БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Продължават и закритите консултации за конкретните министри и разпределението им по партии.

Кирил Петков и Асен Василев са предложили на бъдещите коалиционни партньори да избират всяка година председател на Народното събрание, като така всяка от политическите сили ще може да номинира свой представител за поста до края на 4-годишния мандат.

Предложението е първият председател да бъде лидерът на БСП Корнелия Нинова. По информация на Свободна Европа това е предизвикало напрежение сред част от участниците в преговорите и въпросът все още не е решен.

Бъдещото коалиционно правителство с премиер Кирил Петков ще има Министерство на електронното управление. Това министерство се очертава да се превърне в голяма структура, като в него ще влязат редица служби от други министерства. На подчинение на министъра на електронното управление минава Държавна агенция „Електронно управление“, която в момента е под шапката на Министерския съвет.

В новото министерство влиза и дирекция „Добро управление“, която управлява европарите по оперативната програма за администрацията. Вероятно там ще бъде включена и “Агенцията по вписванията”, която сега се намира в правосъдното ведомство. Освен това там ще влязат и държавната фирма „Български пощи“, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Гражданска регистрация и административно обслужване.

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще се премести от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в Министерството на транспорта.

Създаденото по време на последния мандат на ГЕРБ държавно предприятие за управление на язовирите се предвижда да премине от икономическото министерство към земеделското. Агенцията по горите пък ще бъде извадена от земеделското и ще премине към Министерския съвет.

Предвижда се и вицепремиер, който ще наблюдава политиките на страната във връзка с климатичните промени.

Обмисля се още всяка от партиите, влизаща в правителството, да има свой вицепремиер. Тази идея обаче се е появила след изпращането на писмото и тя не фигурира в него.

Нагласата на бъдещите управляващи е кабинетът ще бъде обявен следващата седмица.

В петък (3 декември) ще бъде първото заседание на 47-то Народно събрание. В бъдещото правителство се очаква да влязат „Продължаваме промяната”, които имат 67 депутати, БСП с 26 народни представители, “Има такъв народ” с депутат по-малко от левицата и “Демократична България”, които имат 16 души в парламента.

Очаква се четирите партии да подпишат коалиционно споразумение, но не е ясно кога ще се случи това. И четирите партии в момента отказват официални коментари по преговорите.