Всеки има право да иска по-висока заплата, но това е въпрос на финансови разчети и преговори. Това заяви пред bTV министърът на здравеопазването Евгений Желев.
Не всички протестират, допълни той  и изрази надежда негодуванието на медиците да не се отрази на пациентите. Доктор Евгений Желев обясни още, че в момента тече бюджетна процедура, водят се разговори в правителството, както с Министерство на финансите, така и с Националната здравноосигурителна каса и се формират техните бюджети за следващата година.  Този период ще продължи до края на септември, така че лекарите могат да използват момента да напомнят за себе си и да поставят исканията си за увеличаване на бюджета на самата Здравна каса. Министър Желев допълни, че има нагласа от страна на Националната здравноосигурителна каса за следващата година частта, която се полага от финансовите средства в касата като цяло за първичната помощ, да бъде увеличена с определен процент. Според него това може да стане чрез преговорите със съсловните организации.
Желев определи проблема с недостига на медицински сестри като сериозен.  Правим всичко възможно да повишим доходите на средния персонал, допълни той.  Здравният министър смята, че приватизацията в здравеопазването ще тръгне от ДКЦ-та, които лесно биха могли да бъдат приватизирани и втората част на приватизацията може да бъде в обособените части, като парите получени от тях ще бъдат за болничните структури.  /БЛИЦ