По инициатива на организацията Жени ГЕРБ и с подкрепата на фондация „Конрад Аденауер“ на 13 април 2024 г. в София се състоя Национална конференция, в която се включиха над 300 дами – представителки на националното ръководство и областните структури на ЖГЕРБ.

Събитието се водеше от Екатерина Йорданова – общински съветник в СО и председател на НИС ЖГЕРБ, а темата беше актуална с оглед на предстоящите европейски и парламентарни избори: „Европейският съюз: избори, развитие и лидери“.

Презентатори по отделните аспекти бяха Мария Габриел – бивш вицепремиер и министър на външните работи, Росица Кирова – зам.-председател на НС, Норберт Бекман-Диркес – директор на фондация „Конрад Аденауер“, Владислав Горанов – бивш министър на финансите, Алина Стефанова – зам.-председател на МГЕРБ  и Димитър Ганев – политолог. 

В подробното си експозе Екатерина Йорданова говори за ангажиментите на ПП ГЕРБ към ЕНП и политиката на Европейския съюз (ЕС). Тя подчерта, че за влиянието на Мария Габриел е показателен фактът, че тя е зам.-председател на ЕНП, избрана с най-много гласове на конгреса:

„Мария Габриел ни представлява, стои до нас, познава политиките за жените и ни подкрепя не само на думи, но и на дела. Наша мисия е да изпращаме все повече жени в местната власт, в националната власт, в ЕК, ЕП и другите институции.

Предстоят важни дни, но всички наши членове са готови – организирахме форуми на жените в 19 области.

Предстоят още 9 форума, които ще приключат преди изборите. Призовавам общинските и областни ръководители да подредят балансирани листи, в които дамите да са достойно представени.

Европа е нашето разбиране за избор на демократични процеси, свободна воля, устойчиви политики, сигурност, развитие и перспектива. Европейското семейство е нашето естествено семейство, където имаме равни права и глас. Демокрацията се отстоява всеки ден.

На масата на Европа са поставени актуални въпроси: за Западните Балкани, за имиграционната политика, за сигурността, за войната в Украйна, за продължаване на „Зелените политики“...

Нашите представители в ЕП трябва да могат да отстояват общоевропейските принципи. България не е във втория ешалон. Нашият глас ни позволява да определяме общото бъдеще на Европа.

Изборите 2 в 1 са възможност да покажем, че ние и на вътрешно ниво, и във външната политика отстояваме едни и същи ценности и искаме стабилно развитие. Като християнска партия ние вярваме, че Бог ще бъде с нас!“.

Екатерина Йорданова благодари на г-н Норберт Бекман-Диркес, който традиционно подкрепя политиката на ПП ГЕРБ. От своя страна, Норберт Бекман-Диркес подчерта, че само заедно ще се справим с предизвикателствата пред Европа.

Той призова за по-голяма активност на българските избиратели. „ЖГЕРБ са известни с проевропейската си политика.

Благосъстоянието на европейските граждани зависи от това да има десни мнозинства в страните и разумни десни политики – да се грижим за икономиката, образованието, сигурността, здравеопазването и семейството. Ние знаем как да направим такава политика, за да бъде тя полезна за всички хора, за природата.

Алина Стефанова в партньорството на Норберт Бекман-Диркес представи пред публиката книгата на Ханс-Петер Шварц „Бележки за Аденауер“. Биографията на видния политик Конрад Аденауер се появява в Германия преди 20 години и до днес е една от най-четените книги. Алина Стефанова говори за приноса на Аденауер като лидер и цитира множество от неговите крилати мисли. 

Росица Кирова изведе на фокус проблемите на Североизточна България и говори за женската солидарност. „В отбора на ГЕРБ срещнах изключителни хора, експерти, професионалисти.

И в най-тежките моменти сме имали силната подкрепа на ЕНП, затова трябва да покажем в листите за ЕП едни смели, достойни кандидати. България не е София, затова ние сега трябва да обиколим всички райони и да говорим лично с всеки човек – дамите умеят да убеждават...“. 

В подробно експозе Мария Габриел разясни как функционира Европейският парламент и представи Манифеста на ЕНП – план за действие до 2030 г., разписан в 39 страници. Слоугън на Манифеста е „Нашата Европа е сигурен и добър дом за хората“.

„Това, което ни дефинира, е нашата история, култура, християнски корени, наследството. Ние не казваме на гражданите в какво да вярват, нито от какво да се страхуват. Ние се вслушваме в тях, уважаваме ги и даваме решения.

Там, където други създават разделение, ние строим мостове. Вярваме в европейския начин на живот, където свободата е ключова, но свобода без сигурност е празна дума.

Нашите принципи са: демокрация, върховенство на закона, свобода, Европа, която подкрепя Украйна и която защитава границите си. Ние сме за конкурентна Европа, която стимулира икономиката, създава работни места, грижи се за природата и се бори с климатичните проблеми, но и Европа, която е лидер в иновациите и енергетиката.

Ние искаме една Европа, която подкрепя семействата и има равенство между половете и поколенията. Европа, която инвестира в наука и здравеопазване.

Ние ще се борим за инвестиции в отбраната, за да се облегнем на дългосрочна политика за сигурност“ – по тези акцентите в Манифеста на ЕНП говори Мария Габриел.

Владислав Горанов разясни важни подробности по темата „Еврозоната –  шансове за едно по-добро утре“. Димитър Ганев от „Тренд“ показа предизборни данни в мултимедийната презентация „Предизвикателството избори 2 в 1: нагласи на българите“. 

В последвалата дискусия бяха зададени множество въпроси от участниците във конференцията, която продължи и с национално картографиране на ЖГЕРБ, съпроводено с множество изказвания от дамите, представляващи над 20 областни организации, пише "Труд".

На финала Екатерина Йорданова каза, че женски политики могат да се правят само в партньорство с мъжете, когато сме ги убедили, че и те имат полза от това да създадем едно балансирано общество и населени места, една по-балансирана Европа.

В събитието взеха участие дами от Старейшини ГЕРБ и Младежи ГЕРБ. Официални гости на форума бяха Анна Александрова и Младен Маринов – народни представители, Антон Койчев – общински съветник, Георги Георгиев – районен ръководител на ГЕРБ – Лозенец, Румяна Милова – директор на „Паркиране и мобилност“ на СО. По време на събитието беше открита изложба на Росица Бакалова – дизайнер на гоблени.

Вечерта събитието продължи с музикално-поетична програма на площад „Журналист“, организирана от Фондация „РодАна“ и водена от актрисата Искра Радева.

Конференцията продължи и на сутринта на 14 април по темата „Дигитално участие на жените“, а финал на двудневния форум постави Молебен на жените на България за мир, отслужен в храм „Света София“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук