Върховният касационен съд на Румъния отхвърли молбите на българския гражданин Петър Зикулов и румънския подофицер и служител във военното министерство Флоричел Аким арестът да бъде заменен с подписка. Така те остават под стража в следствието за 29 дни.
БЛИЦ припомня, че бившият военен аташе на българското посолство в Букурещ Петър Зикулов бе задържан в Румъния на 28 февруари заедно с румънския военен подофицер Флоричел Аким по обвинение в измяна и шпионаж. Разследване на властите установило, че румънският подофицер се е сдобивал с "тайни документи от военен характер". Сред тях имало и такива "включени в категорията "класифицирани", което означава, че с непозволеното им разпространение се застрашава националната сигурност и отбраната на Румъния". След това документите били предавани на българина. Зикулов изпращал документите на служители на държава извън Европейския съюз, но не се уточнява точно коя е страната. Документите не били предназначени за България, посочиха румънските медии. За услугите си двамата били възнаградени с големи суми пари.

Телевизия Реалитатя съобщи, че от юни 2008 г. бившият военен аташе на българското посолство в Букурещ Петър Зикулов е работил за румънските тайни служби. Това ставало ясно от доклада на Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма, която задържа в събота Флоричел Аким и Петър Зикулов по обвинение в шпионаж.

Според доклада Зикулов е работил за румънските тайни служби близо десет месеца.

Българинът, за когото Румънската разузнавателна служба твърдеше, че е служител на чужди специални служби, е разказал пред румънските следователи за всичко, което е правил в страната, и е предоставил списък на сътрудниците си от няколко други страни, посочва медиата.

Веднага щом приключил дейността си в българското посолство, където работил между 1998 и 2000 г., Зикулов продал всичко, което имал в България, и се преместил в Букурещ. Има три фирми, записани в Търговския регистър на Румъния на негово име, като две от тях вече са в ликвидация, а третата не е отчела печалба.

В. "Ромъния либера" съобщи, че според тайните служби на армията подофицер Флоричел Аким е копирал данни от служебния си компютър, които след това продавал на българина Зикулов - разузнавателен агент, представящ се в Румъния като бизнесмен. Получавал за данните по 800 - 1000 долара на парче.

На свой ред българинът предавал информацията на военния аташе на Украйна в Букурещ, който я предавал по-нататък. Вестникът твърди, че цел на шпионите били военните единици в Бабадаг и Меджидия.

Шпионската дейност била разкрита още през 2005 г., но членовете на мрежата били оставени да работят на спокойствие, за да бъдат установени всички подробности. За период от над четири години тайните румънски служби снабдявали шпионската мрежа с информации без стратегическо значение и дори с карти, които можели да се намерят в Гугъл.

Румънските тайни служби са наблюдавали Зикулов още от 2005 г., а през юни 2008 г. той се е предал на румънските власти, с които е започнал сътрудничество за залавянето на други членове на мрежата, посочва електронното издание на вестник "Евениментул зилей".

От края на юни 2008 г. до момента Зикулов се е държал съвсем нормално с източниците си, включително с подофицер Флоричел Аким. Срещнали са се дори преди две седмици за нов обмен - Аким е предал флаш-памет с информации, а българинът е платил, разказва изданието.

От доклада на прокурорите на Дирекцията за разследване на престъпления на организираната престъпност и тероризма става ясно, че българинът е сътрудничил на румънските власти в продължение на 10 месеца.

За извършване на шпионаж Зикулов рискува наказание между 12 и 25 години затвор, но ако е сътрудничил на властите, наказанието може да бъде намалено наполовина. Според правосъдни източници, цитирани от в. "Евениментул зилей" обаче, Зикулов не е двоен агент и в никакъв случай не сътрудничи на румънските тайни служби. Той се е предал и е предоставил информация за замесените в шпионажа, но в резултат на това наказанието му може да бъде намалено най-много с две години.


Шпионската афера в Румъния съвпадна с рокади във военното ръководство. Началникът на Генералния щаб на сухопътните сили бе освободен и след това назначен за ректор на Румънския национален университет по отбрана "Карол Първи". Месец по-рано заради скандал с кражба на оръжие оставка подаде шефът на Генералния щаб на военновъздушните сили. Медиите припомнят, че арестуваният подофицер Флоричел Аким е работил в структура към щаба на сухопътните сили.

Арестът на Аким и Зикулов бе последван от съобщения за експулсиране на украинския военен аташе от румънската столица, но според местните медии още преди задържането на двамата по дипломатически пътища Румъния е поискала от Киев да отзове аташето и негов съветник. Признак на опъване на отношенията между двете страни стана и отлагането на официалната визита на президента Траян Бъсеску в Киев, което бе насрочено за 25-26 февруари.

Днес директорът на Румънската разузнавателна служба (SCI) Джордже Мaйор даде разяснения пред румънските депутати. "По същество случаят е класическа шпионска операция, документирана от Румънската разузнавателна служба”, каза Майор пред членовете на Комисията по контрол на Румънската разузнавателна служба.

Комисията по външна политика поиска следващата седмица да се яви за обяснения и министърът на отбраната Михай Станишоара. По същото време от Министерството на отбраната съобщиха, че започва проверка по сигурността, чрез която да се установи в каква степен действията на Флоричел Аким са засегнали класифицираната информация на НАТО, като резултатите от проверката ще се изпратят в съответните структури на Алианса. /БЛИЦ