В съдебната зала Кристина Дунчева беше в изключително лошо състояние, отказваше да бъде преместена, но успях да я убедя, че в психиатричното заведение ще бъде лекувана.

Това каза пред журналисти адвокат Миньо Алексиев, непосредствено след решението на Окръжен съд – Благоевград, майката, обвинена в убийството на двете си деца, да бъда настанена за 1 месец в психиатрично заведение към затвора в Ловеч, съобщава „Фокус”.

„Кристина Дунчева е в изключително лошо състояние. На всички им направи впечатление. За първи път я виждам в такова състояние.

Изключително нервна, не стои на едно място. Казваше, че всеки момент ще припадне. Неадекватна е. През цялото време казваше, че не иска да я местят от следствения арест. Питаше защо не я лекуват.

Мисля, че успях да я убедя, че не става дума за преместване, за изтърпяване на наказание, а чисто и просто че ще отиде в специализирано заведение, където да ѝ окажат адекватна медицинска помощ и съответно да ѝ бъде изготвена тройна съдебна психиатрична експертиза, тъй като прокурорът смята, че първоначалната съдебно психиатрична експертиза, депозирана по делото има неясноти и не е пълна”, каза още адв. Алексиев.

Той уточни, че един от мотивите на прокурора е, че експертизата е изготвена след няколко кратки срещи с Кристина, които са продължили час – час и половина.

„От своя страна аз смятам, че времетраенето не е индикация за качеството и изводите от първоначалната психиатрична експертиза са правилни и задълбочени.

Те дават ясното, че Кристина е развила допълнително посттравматично психиатрично разстройство. Това се е случило в следствие на шестгодишния тормоз, който е бил упражняван върху нея, обясни днес на делото експерт”, посочи той.

"От снимки, представени на делото, става ясно, че цялото тяло на Кристина Дунчева е било покрито в синини. Този физически и психически тормоз е отключил това психическо състояние, което според експертите го е имало и преди.

Сините по тялото на Кристина са от преди да стане тежкото деяние, в което е обвинена. Тя е била системно подлагане на физически тормоз. Тези снимки са изготвени от разследващите органи при нейното задържане”, каза още той.

Адв. Алексиев допълни, че решението на съда от днес е правилно и че този един месец ще стигне, за да се изготви тройната психиатрична експертиза, както и да се установи какво лечение да се приложи. „Тя твърди и заяви пред съда, че от лекарствата, които сега са ѝ изписани, няма никаква промяна. Не чувства подобрение на състоянието”, отбеляза защитникът.

На въпрос осъзнава ли Кристина какво е извършила и помни ли нещо от нощта на двойното убийство, адв. Алексиев заяви, че и до днес тя продължава да не осъзнава какво се е случило. „Аз лично смятам в един по-късен момент да се опитам настойчиво да говоря с нея, да се опита да ми разкаже какво се е случило в онзи ден.

До този момент и при проведените експертизи, тоест психиатрични и психологични изследвания, на които присъствах като слушател, става ясно, че тя има изключително добре запазени, подробни спомени по време, място, часове, до момента на престъплението. След което си спомня, че вратата е бил разбита с шум и викове, но преди това нищо”, коментира адв. Алексиев.

Той посочи, че част от спомените на родителите ѝ, обаче, се връщат. „Те са били поканени от Георги, час, преди да стане ясно какво се е случило. Той часове наред е стоял в двора на къщата. Но защо не е влязъл, никой не знае.

Родителите на Кристина имат спомен, че вратата не е разбита от полиция, а от него. Отивайки по стълбите пред вратата да им покаже, че е заключена, с два ритника я е разбил и влязъл вътре. Никой не знае какво става с брави, ключове и така нататък.

Това, което и мен много бе озадачи е, че бащата казва – децата лежаха до Кристина, нямаха никакви следи от кръв. Измити, избърсани, чисти лица”, добави адв. Алексиев.

„Другото, което силно ни притеснява е, че буквално за два дни децата бяха погребани. С полицейски ескорт. На родителите на Кристина е било забранено да присъстват в църквата и на гробището. Обадиха ми се, при което аз им обясних, че на тях не са им отнети никакви права и че не може да им се забрани да присъстват.

Те не са имали допир до децата от момента, в който полицията поема нещата”, коментира адвокатът на Кристина.

Адв. Алексиев припомни, че делото, заведено от Кристина за домашно насилие вече е приключило. „Не съм получил жалба от Георги до този момент. Съдът беше категоричен за упражняваното насилие върху Кристина.

В момента сме подали жалба към министъра на вътрешните работи, от който искаме да разследва действията на полицията от деня, в който Кристина ги е сезирала с жалба за насилие, за заплахи за рязане на глави, за убийството на нея и нейните близки. Никаква реакция не е имало от страна на полицията.

Всичко, което се е случвало показва, че над него е имало полицейски чадър.Толериран е през цялото време. Повече от месец се е чакало нещо да бъде направено. В жалба, която тя пише след подаден сигнал на телефон 112, в края на теста, под диктовка на полицай тя посочва, че няма нужда от полицейска защита.

Питах я в ареста, както и нейните близки: „Кристина, как може, ти си описала такава трагична и тежка обстановка, накрая да напише това, тя каза, че полицаят ѝ е казал, че така се пише, че така е нормално””, заяви адв. Алексиев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ