Групата на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, е готвела убийства на ченгета и магистрати. Това стана ясно на пресконференция на спецпрокуратурата днес.

Както БЛИЦ писа бандата беше задържана вчера и оставена за постоянно в ареста от спецсъда, като днес шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев даде подробности за операцията. По думите му групата, занимаваща се с разпространение на наркотици, е подготвяла и убийства на служители на МВР и прокурорил Мишените са били разследващи, работели по други дела срещу членове на групата. Основното ядро на групата е било закопчано на връх Шипка.

От спецпрокуратурата засега не потвърждават неофициалната информация, че тартор на бандата е именно синът Костинбродския. Друг от тарторите на групата е Стефан Гевгелийския, който е поръчал от затвора убийството на проф. Станчев, който беше пребит жестоко и ослепя с едното око. Друга мокра поръчка е била за ликвидирането на надзирател от затвора, пише "Монитор".

Групата е от 17 членове, широкообхватна, занимава се с наркотици, силови действия, рекет, а от известно време и с обстрелване на магистрати и полицаи.

10 души са в ареста от събота, трима са там по други дела, четирима се издирват.

За набелязаните магистрати е поета специална защита, а Иван Гешев и Младен Маринов увериха, че това ще бъде гарантирано на всички останали полицейски служители и прокурори, които попаднат в подобни списъци на хора от криминалния контингент.

Няма да допуснем насилствени действия срещу колегите, които съвестно си вършат работата. Това каза главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов на брифинг в Съдебната палата във връзка с разбита престъпна група за разпространение на наркотици, планирала убийства на магистрати и на служители на МВР.

„Бяха положени много усилия от колегите, които работиха съвместно по тези досъдебни производства. Вследствие на пресата, която се оказва върху престъпния контингент, се стига до момент, в който се правят заплахи и приготовления за насилствени действия спрямо работещите срещу престъпността служители на МВР и прокурори. Това показва, че ние сме в правилната посока и трябва да продължим“, коментира Маринов.

„Като ръководител на професионалното ръководство на МВР заявявам, че няма да допуснем и ще вземем абсолютно всички мерки, които ни позволява закона, да защитим всеки един служител, всеки един магистрат, който вършейки си работата, попада в такива списъци и срещу него се формират такива действия. Благодаря на екипите, които работиха, това беше денонощен труд. Организираната престъпна група е с много членове, има различни крила, това е едно завършено звено, което има амбиции да завземе все по-голяма територия“, отчете още той.

По думите му службите са свършили добра работа и ще продължават в тази насока.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!