Избягал е сръбският шофьор на камион, в който бяха открити около тон и половина пресован канабис на ГКПП "Калотина", заяви пред журналисти директорът на агенция "Митничи" Георги Костов на граничния пункт. Това става малко след полунощ снощи.

За новината съобщи първо агенция БЛИЦ.

 
"Той е установен и пуснат за издирване, скоро ще бъде издадена и европейска заповед за издирване", поясни Георги Костов на импровизирана пресконференция.
 
Той разясни и как наркотрафикантите се опитали да се измъкнат от проверката в специализирания пункт за рентгенов контрол на ГКПП "Калотина", който е на 1,2 км от зоната за първоначален контрол.
 
"Насочваме камиона към зоната за рентгенов контрол, през това време пълният камион спира до празния, сменят номерата, сменят документите, така че в зоната на мобилния ни рентген се представя този с документи за пълен, а пълният с документите на празния успява да напусне митническия пункт", разказа Георги Костов.
 
Полицията и митничарите предприемат нужните действия и преди Сливница камионът е задържан, като в него са открити тон и половина пресован канабис. Шофьорът обаче успява да избяга в гориста местност край Сливница, изтъкна Георги Костов, като не изключи да е получил и помощ. 
 
По думите му митничарите се усъмнили и наредили проверка, защото посочената в документите стока - балатум, обикновено се превозвала от Турция към Сърбия, а не обратното, както било по документи. 
 
"Не напразно изтъкнах съобразителността на проверяващия екип - явява се товарен автомобил с документи за стока, а е празен. След това се сглобява цялата схема, като стоката е натоварена в Сърбия като износ за Турция, а обичайният път за нея е обратната посока", каза Георги Костов.
 
Собственикът на камионите е задържан за 24 часа, добави Наталия Николова, административен ръководител на Окръжна прокуратура-София. "Предстои след запознаване с всички материали с делото наблюдаващият прокурор да прецени за задържане за 72 часа и да поиска от съда постоянна мярка за неотклонение", каза още тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!