Врачанският окръжен съд решава във вторник дали да остави в ареста за постоянно двамата мъже, опитали се да отвлекат местния хазартен бос Валери Тодоров, по прякор Дебелия.


Двамата, опитали да отвлекат Валери Дебелия, се правили на полицаи


Искането за налагане на “задържане под стража” ще бъде внесено във вторник, когато изтича 72-часовата мярка на обвиняемите, съобщи окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков, пише Труд бг.

Белезниците на Д. Д. и П. Т. щракнаха в събота след тримесечно разследване. Те са заподозрени, че в съучастие с още двама неустановени до момента авери, са нападнали на 20 юли Валери Дебелия на ул. “Димитраки Хаджитошев” близо до дома му.

Похитителите пристигнали в града с черна “Мазда” с монтанска регистрация и били маскирани. Изкрещели на Тодоров, че са полицаи и се опитали да го “обезвредят” с електрошок, който опрели в гърдите му.

Бодигардът на Дебелия - Бетино Георгиев, обаче реагирал светкавично, като стрелял във въздуха и нападателите се разбягали. И зарязали автомобила си.

Според разследващи, причина за нападението над Тодоров може да са станали неуредени сметки с негови бивши съдружници в хазартния бизнес от Монтана. Пред “Труд” днес Валери Тодоров каза, че никога не е имал бизнес в съседния град.

“Не съм виждал тези хора, не ги познавам, не знаем кои са”, каза врачанинът. И добави, че оказва пълно съдействие на криминалистите и се надява, ако те имат воля - да разкрият кои са останалите двама нападатели и кой стои над тях.

Валери Дебелия е от основателите на ВИС във Враца, през годините многократно е имал проблеми с властите. През 2009 г. Комисията “Кушлев” му отне незаконни имоти за близо 1 600 000 лв. Той обаче подаде жалба в Страсбург и България бе осъдена да му плати обезщетение.