Пловдивският апелативен съд остави в ареста един от обвинените  в отвличането на Фарук Манаф – Симеон Иванов с прякор Главата. Магистратите отхвърлиха  искането за промяна на мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в парична гаранция, пише trafficnews.bg.

Той настоява да излезе на свобода, за да се грижи за своето семейство и за стопанство край Войнягово, където отглежда коне.

Иванов е обвинен за участие в отвличане, нанасяне на побой и жестоко отношение към Манаф, станало на 16.11.2020г. в Пловдив.

Апелативните магистратите прецениха, че от събраните до момента доказателства, не е разколебано обоснованото предположение, че Симеон Иванов е съпричастен към повдигнатото му обвинение, въпреки някои противоречия в показанията на свидетели, които не са достатъчни, за да се обоснове промяна на мярката за неотклонение.

Съдът смята, че при по-лека мярка, има реална опасност обвиняемият да извърши престъпление. Този извод се обосновава от данни по делото, че Иванов е отправял заплахи за саморазправа към  пострадалия Манаф както и, че имал връзка с полицейски служители, от които получавал информация за разследването срещу него.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.

Припомняме, че Симеон Иванов бе единият от задържаните през май при акцията на прокуратурата и Вътрешна сигурност в Пловдив. От тогава в ареста са част от ударната бригада на пловдивската полиция - началникът на Трето РУ-Самуил Хаджиев и полицаят Атанас Качаков.

Фарук, който има полицейско досие и условна присъда за притежание на наркотици, попаднал в полезрението на полицейско- криминалното ООД, тъй като според тях разполагал с информация за местоположението на сериозно количество открадната марихуана за стотици хиляди левове.

Наричат я „полицейска трева“, защото след кражбата лично единият от задържаните – полицаят Атанас Качаков, отвлича Фарук с останалите подсъдими, които си говорят на „колега“, за да я намерят.

След побоя Манаф пуска жалба, а извършителите на побоя са силно притеснени от започналото разследване на Вътрешна сигурност. Това негово действие провокирало и следващите престъпления на групата. Месец след побоя и подаване на жалбата Фарук е спрян от полиция в Карлово, а в колата му са открити наркотици.

Разбира се, нито проверката е случайна, нито "откритата дрога". Следва бързо производство и тъй като Фарук Манаф е в изпитателен срок, той заминава директно в ареста, където остава четири месеца.

Според източници от разследването наркотиците са предварително поставени в автомобила на Фарук. Доказва го и следственият експеримент, направен 5 месеца по-късно: Докато Фарук е в ареста, разпитани и пребити са още много хора в РУ в Карлово.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ