Имаме данни, че има човек от МВР, който е съдействал на разбитата в група за лихварство, рекет и имотни измами на циганските барони Трайчо и Мето, но те все още де проверяват и не можем да ги коментираме към настоящия момент. Това каза на брифинг директорът на ГДБОП гл. комисар Любомир Янев.

Групата е имала двама основни лидери. Около тях са били установени множество лица – 20 души, които са подпомагали престъпната дейност.  

„Имаме данни, че са „играли” с частни съдебни изпълнители. Има случаи, в които са взимали апартаменти и друго недвижимо и движимо имущество. Длъжници са прехвърляни на поставени лица – те също обект на разследване”, каза още шефът на ГДБОП.


„Наркотиците, които са били разпространявани от групата, са марихуана, амфетамини, кокаин“, допълни той.

Първи СНИМКИ на циганските барони, спипани при спецакцията в София 

Директорът на ГДБОП Любомир Янев обясни, че в началото на тази година постъпила информацията за престъпната група, като били проведени множество оперативно-издирвателни мероприятия. "Изключително трудно е в самото разследване да бъдат мотивирани хората да свидетелстват, защото изпитват страх", посочи той.

Както БЛИЦ съобщи, на брифинга стана ясно още, че престъпната група функционирала от началото на 2014 г. до настоящия момент и била създадена с користна цел за рекет, имотни измами, лихварство и проституция. Тя била с двама основни лидери, като единият от тях бил мозъкът на престъпната схема. Освен това били установени и 20 човека, които подпомагали престъпната дейност. Голяма част от тях станали свидетели. 

До момента след анализ на събраните доказателства наблюдаващите прокурори са повдигнали обвинения спрямо пет човека, обвинени за участие в организирана престъпна група за рекет, имотни измами, лихварство и проституция.

Прокуратурата имат данни престъпната група да е имала "чадър" над Пето районно полицейско управление, но имат данни за разпространение на наркотици.

Акцията на ГДБОП и Спецпрокуратурата била насочена в столичните "Христо Ботев", "Враждебна", "Левски-Г", "Дружба" и "Димитър Миленков".

Общо 57 са извършените претърсвания и изземвания. Приобщени са голям обем доказателства, парите, ценности, компютърни конфигуарии и три луксозни автомобила. 43 човека са разпитани в качеството им на свидетели.

Екип от наблюдаващи прокурори все още извършват дейност по разследването. Жертвите на престъпната група били много и тепърва се установяват.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ