Става дума за неутрализиране на организирана престъпна група, която се състои от шестима братя от ромски произход, чиято основна дейност е била т.нар. лихварство. Срещу много висока лихва и задължение за прехвърляне на движим и недвижим имот са давани пари. Това не са гражданско-правни отношения. Лихвите са били от рода Хамдитата на 100%. Това стана ясно на извънреден брифинг на Спецпрокуратурата относно вчерашната акция в Димитровград на ГДБОП срещу лихварски цигански клан.

"Имаме и вторични престъпления, свързани с тази им дейност - изнудване, заплахи, закани за убийство. Те са в доста груб вариант. Хора са бягали и са напускали територията на България. Лица са принуждавани да проституират, за да върнат тези заеми. Най-лекият вариант е бил прехвърлянето на имот - къща или парцел", заявиха от Спецпрокуратурата. 

"В близките часове ще се внесе мярка за неотклонение "задържане под стража" на петима от шестимата заподозрени. Шестият брат е обявен за издирване. Със съдействието на ГДБОП вярвам, че лицето максимално бързо ще бъде издирено и задържано", добавиха от там. 

В лицата са намерени златни накити, близо половин килограм.

"Братята са били много брутални и не са зачитали въобще реда в държавата. Упражнявали са многократно насилие и побой, принуждавали са хора да проституират. Хората са били напълно обезверени от наглостта и арогантността на тази група. По отношение на лицата, които са използвали услугите им, може да се каже, че са хора с нисък социален статус основно в Димитровград и хасковския регион", заявиха представители на Спецпрокуратурата.
 От Спецпрокуратурата изнесоха повече информация и по случая със задържания кмет на Чупрене. "В хода на разследването сме установили, че през последните 4 години кметът е провел няколко публични търга, по които е извършил множество нарушения с цел да участва само един единствен кандидат, който да спечели поръчката", заяви прокурорът наблюдаващ случая.

"При претърсванията вчера събрахме доказателства за още 9 търга, при които прави впечатление, че едно и също лице е закупило почти 400 декара. Същото лице изключително бързо е продало тази земя на младеж, който пък незабавно я е ипотекирал в определена банка. Младежът обаче вече не обслужва кредита, а земята е собственост на банката", добави прокурорът. 

По думите му разследването продължава. На този етап единствен обвиняем е кметът на община Чупрене. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!