Архипелагът Огнена земя се намира на южния край на Южна Америка. Това е сурово място, пронизвано от ветровете на два океана, със студен климат и малко растителност. Цивилизацията се добира до това място едва през 20-и век и е можело да се наблюдават племена, водещи почти първобитен начин на живот.

Въпреки че в света се срещат и по-студени места от Огнена земя, които са обитаеми, нито един народ не удивява толкова учените със своята студоустойчивост. Името си Огнена земя получава от откривателя Фернандо Магелан, който, минавайки покрай бреговете на острова, забелязва запалени множество огньове. Но и той както и минаващият през 1578 година по тези места английски мореплавател Франсис Дрейк не проявяват интерес към местното туземно население.

Едва немският естествознател Георг Форстър, плаващ в експедицията на Джеймс Кук, отбелязва че местното население ходи голо въпреки суровия климат и студа. Как са успели да постигнат този начин на живот и каква е съдбата на това изключително интересно племе - вижте на pochivka.blitz.bg!