Целият християнски свят притихна в тих ужас снощи, наблюдавайки чудовщиния пожар, който погълна катедралата „Нотр Дам“ в Париж. А когато острата кула рухна под напора на огъня, мнозина пророниха горчиви сълзи за загубата на една от най-известните и обичани световни забележителности.

Милиони хора публикуваха в социалните мрежи свои снимки от вероятно най-разпознаваемата готическа катедрала в света. Това изобщо не е изненада, тъй като Париж е най-посещаваният от туристи град, а „Нотр Дам“ е едно от задължителните места за разглеждане.

Както БЛИЦ съобщи, при огромния пожар, който горя повече от 12 часа, падна острата кула на катедралата, изгоря покривът и се запали още една кула. По информация на местните власти, основната част от сградата все пак е спасена, благодарение на работата на пожарникарите, които спасиха двете камбанарии, както и фасадата.

Френският президент Емануел Макрон обеща, че ще възстанови катедралата, а ЮНЕСКО увери, че напълно ще подкрепи тази дейност.

Каква е историята на катедралата и защо тя се е превърнала в такъв важен символ за Париж и християнския свят - вижте на pochivka.blitz.bg!