След толкова време в планината леко полеко спаситeлните дейности ще затихнат, нормално е. Това заяви в ефира на БНТ Емил Нешев, началник на учебния център на ПСС. "Причините човек да се изгуби в планината може да са различнми, но конкретно в този случай се твърди, че момчето е с добра подготовка", допълни той.
Нешев заяви, че районът на връх Ботев почти напълно е претърсени. "Остават две много опасни и сложни места да се проверят, но вчера условията не го позволяваха. Днес се надяваме с хеликоптер да ги претърсим и можем да кажем, че районът е на 100% претърсен", допълни той.

Относно това има ли проблеми ПСС да получи информация от мобилните оператори: "Право на такова искане има само полицията. За да поиска полицията такива данни, трябва човекът да е обявен за издирване, т.е. над 24 часа да е в неизвестност. Определено трябва да се работи в тази насока, за да може по бърз начин и в такива аварийни ситуации да искаме такава информация. Има приложение на планинската служба. Може да се хване по GPS, но в конкретния случай телефонът на загубения е смартфон и той няма GPS".

"Всеки, който отива в планината, трябва да бъде напълно наясно с предприетия маршрут и възможностите си. Ако той е ходил, значи познава теренът и знае за условията му. Примерно районът на Ботев е опасен, тъй като времето се разваля изключително лесно. Той трябва да има средство, с което да предаде координатите си. Добре е да се помисли за външна допълнителна батерия. ", заяви Нешев.

Запитан какво да прави човек, ако все пак се изгуби, той посъветва: "Най-ценно е да се запази духът. Подадеш ли съобщение, че нещата са сериозни, трябва да запазиш самообладание и да останеш на място, защото, ако тръгнеш да търсиш други маршрути, можеш като нищо да се изсипеш в някоя пропаст и да не те открият".