Туристи щурмуват Сливен за злато на промоция по 79 лв. грамът. 

Бижутата от благородния метал излизат най-тънко в Града на стоте войводи. Затова предколедно хората от други населени места си организират турове до там за шопинг на накити. Това е по-евтино дори от стойностите в заложните къщи, където бижутата на старо са по 90 лв. за грам, коментират търговци пред „Телеграф“.

Цените на новите златни гривни, пръстени и верижки са промоционални в седмиците преди Коледа, като започват от 79-85 лв. за грам в Сливен и стигат до 250 лв. в Бургас, показва проверка.

В София грамът върви около 120 лв., а в Русе е от 98 лв. нагоре. Изобилие от златни бижута се предлагат в ювелирните магазини във Варна, като цените се съобразяват с тези на златото по международните борси.

Витрините са отрупани с всевъзможни изделия. Брачните халки от злато са от 150 и 250 до 350 лв. Твърдите гривни са от 540 до 900 лв., ажурните - по 1560 лв. При гривните с оплетка, в съчетание с камъни цената достига и до 2400 лв. Предлагат се и детски златни гривни за по 140-170 лв.

Най-евтините годежни пръстени са от 125 лв. и са с цирконий, а най-скъпите с диамант – 1400 лв. Има и изобилие от златни синджири, като цените зависят от грамажа, сложността на оплетката и вида на вплетеното злато.

Най-изгодно е ефирно дамско колие „Безкрайност“ за 178 лв., но има и по-масивни мъжки ланци по 1500, 2700, 4900 и дори по 10 370 лв. Дамските колиета може да надхвърлят 2300 лв., като има комплекти с гривна от 2260 до 3650 лв.

От 130 до 250 лв. за грам се продават в Бургас златните бижута. Изделия в долния ценови праг могат да се намерят в по-малките и непретенциозни златарски магазини, тип занаятчийски работилници, в които накитите се изработват на място с отливки по каталог. Най-бюджетно излизат модните напоследък минималистични висулки, които могат да се купят и за по 100 лв. За гривна, пръстен или обеци цените започват от 350 лв. нагоре.

Ако клиентът пожелае конкретен модел извън каталога на ателието, цената скача двойно и тройно. Повечето магазини на популярни бижутерски брандове отдавна не афишират цената на стоката си „на грам“, а на изделие. С най-високи цени след аксесоарите с диаманти се нареждат тези с рубини, сапфири и изумруди. Бижу с такъв камък излиза минимум по 500 лв. на грам.

Между 99 и 105 лв. на грам е приблизителната цена на обработено злато в бижутерийните магазини в Стара Загора. Като цяло цените варират в много голям диапазон – от около 200 лв. за пръстен до над 2000. Предлагат се комплекти колиета и пръстени, които излизат доста солено – над 2500-2600 лв.

„Всичко зависи от обработката и фирмата, която предлага бижутата. Има значение и държавата, в която бижуто е произведено и дали е ръчна работа. Затова и разликите в цените са толкова големи.

Преди коледните празници се търсят много годежни пръстени. Ако не са сигурни дали бижуто ще се хареса на дамата, предлагаме вариант с ваучери – доста клиенти се възползват от тази опция“, казва Мария Динева, управител в един от бижутерийните магазини в града на правите улици.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук