Над 114 единици тежка, средна и малогабаритна строителна техника работи вчера за отстраняване на щетите, причинени от наводнението в селата Богдан, Каравелово и Слатина.

На терен за справяне с последиците от бедствието бяха изпратени 44 камиона, 20 колесни комбинирани багера, 4 булдозера, 4 фадроми, 13 верижни багера, 6 щипки, 12 резачки, 6 бобката и др. Благодарение на усилията на Кризисния щаб броят на техниката, ангажирана в разчистването, плавно се увеличава.

Кризисният щаб все още се нуждае от допълнителни мощности и призовава всички собственици на тежка, средна и малогабаритна техника, които биха могли да я предоставят, да се свържат с Община Карлово.

В разчистването на пораженията взеха участие 473 военнослужещи и около 100 доброволци, координирани от военни координатори и 20 служители на общинската администрация. Днес се очакват още над 400 доброволци от държавната администрация и различни общини от цяла България.

Утре броят на доброволците ще се увеличи, тъй като бедстващите райони са включени с приоритет в инициативата на bTV „Да изчистим България заедно“.


От 19 септември, понеделник, започва изплащането на еднократната социална помощ от 375 лева на хората, пострадали от наводненията в карловските села и подали заявления за финансово подпомагане. Тези от тях, които имат банкови сметки, ще получат сумата с превод, останалите - в пощенските клонове в населените места.

За подпомагане с по 300 лева на ученици в 1-ви и 8-ми клас са подадени общо 56 заявления от Слатина, Войнягово, Богдан и Каравелово. Срокът за подаване на заявления е 15 октомври 2022 г., съобщават от Дирекция "Социално подпомагане" в Карлово.

Днес, 16 септември, със съдействието на екипи и транспорт от 61-ва Стрямска механизирана бригада, Община Карлово организира предоставянето на бутилирана питейна вода във всички училища и професионални гимназии в гр. Карлово, както и в средищните училища в Иганово, Кърнаре, Христо Даново и Розино.

Изцяло е възстановено водоснабдяването за битови нужди в Слатина. На 4-часови договори са назначени 35 безработни, които се включват във възстановителните дейности.

Водата в цялата община Карлово продължава да е негодна за пиене и готвен. Препоръчва се употребата й само за битови нужди. При отпадане на забраната от РЗИ, Кризисния щаб ще уведоми своевременно населението.

Кризисният щаб благодари на всички, които се включиха в работата във вчерашния ден. Призоваваме доброволци от цялата страна да се свържат с нас и да вземат участие дейностите по възстановяване на засегнатите села.

Благодарим и на всички дарители, които подпомагат усилията на Община Карлово да се справи с бедствието.
Банкова сметка за дарения:
IBAN: BG81FINV91508416025382    
BIC FINVBGSF  
ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО,УЛ.ГЕНЕРАЛ КАРЦОВ 6
Титуляр: Община Карлово
БУЛСТАТ: 000471365
Код за вид плащане – 44 51 00

Председател на Кризисния щаб и кмет на Община Карлово
Д-р Емил Кабаиванов