Продължава разследването за трагедията с починало дете в Мездра. С прокурорско разпореждане задържаният по случая остава в ареста още 72 часа.

Срещу него е повдигнато обвинение за неправилно съхранение на законно притежавано огнестрелно оръжие, от което е причинена смърт по непредпазливост, пише БНР.

Той е баща на детето, с което последно в дома му е играело починалото момче. Децата са на осем години и често са общували.

Иззета е ловна пушка. Случаят е взет на специален надзор от окръжната прокуратура във Враца и Софийската апелативна прокуратура.

По-рано се уточни, че се работи по две версии за инцидента, при който загина 8-годишното дете.

На пресконференция бе съобщено, че дете е намерено безжизнено на улица в града вчера малко след 17 ч.

Окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков коментира версиите:

„Първата е смърт, която е причинена от огнестрелно оръжие и втората е, евентуално, пиратка, но в момента тече следствие като ще бъдат назначени необходимите експертизи, на първо място съдебно-медицинска, балистична, психиатрична и след получаване на тяхното заключение ще имаме точен отговор каква е причината за смъртта“.

Работата по случая продължава.

В същото време стана ясно, че Държавната агенция за закрила на детето е предприела действия по координация и предоставяне на кризисна интервенция за предоставяне на психологическа помощ и подкрепа на съучениците и връстниците на починалото дете. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

Кризисната интервенция е прилагане на комплексна и многокомпонентна програма за спешна психологическа помощ при критични/стресови събития. Тя съчетава подходящи напътствия, умело слушане, емпатия, успокояване и вдъхване на увереност, както и даване на подходящи практически съвети. Кризисна интервенция се прилага при наличие на травмиращи събития, като например – природни бедствия, злополуки, смърт на близък и др.

Обекти на кризисната интервенция могат да бъдат пострадали деца и техни близки, очевидци, персоналът, участващ в спасителни действия, колеги и други. Към Държавната агенция за закрила на детето има сформиран екип от подготвени за целта външни специалисти – експертни психолози, които оказват кризисната подкрепа.

Още в първите дни на 2021 г. във връзка с изпълнение на правомощието на председателя на Държавната агенция за закрила на детето за организирането на кризисна интервенция, са сформирани два екипа за работа на специалистите за кризисна интервенция, един от които оказа помощ на ученици от 10-ти клас и членове на персонала в училище в гр. Панагюрище, загубили съученик; и втория – на детето от гр. Мездра, участник в трагичния инцидент с 8-годишното момче, както и на други нуждаещи се по случая на място.

В периода 2010-2020 година, от страна на ДАЗД са организирани 29 броя кризисни интервенции. Те са осъществени при смъртни случаи на деца в образователни институции, при бедствените ситуации в с. Хитрино и в с. Горни Лом, при случаи на инциденти с удавяния на деца, при загинали родители със свидетели деца и др.
Държавната агенция за закрила на детето продължава да съблюдава за спазване на правата и интересите на всички деца в Република България и е в готовност за оказване на незабавна помощ и подкрепа на нуждаещите се деца и техните семейства, близки и на професионалистите, работещи с деца.