Жителите от наводненото карловско с. Богдан, чиито къщи бяха напълно съсипани от придошлите води на местната река, изхвърлят съсипаните си мебели, електроуреди и всякаква покъщнина в същата тази река. Това откритие направи разложанката Ирина Асиова, която в петък откара цяла кола със спални комплекти, одеяла, кърпи, топли дрехи, посуда, пише struma.bg

Признала й го една от местните жени, която обяснила, че всичко от първия етаж на къщата й е подгизнало и е за боклука, затова директно го хвърля в реката.

„Хората са съсипани, реката е отнесла целия им труд, целия им живот и нямат сили да мислят за потенциална екологична катастрофа“, опитва се да даде смислено обяснение за този абсурд Асиова. Според нея обаче най-опасното не е съсипаната посуда и полусъборените къщи, а болестите.

„Тия съборетини не могат да се върнат към живот. Тинята и калта ги превръщат в развъдници на бактерии, от които неизбежно ще плъзнат зарази. Мъжът ми е снимал филм в Ню Орлиънс веднага след Катрина и от бактериите след урагана се разболява от рядко автоимунно заболяване памфигус. Жестоки болки, тонове кортекостероиди, едва го спасяват с експериментално лечение в Израел. Тук, слава Богу, не е Луизиана и влажността не е 80%, но пострадалите продължават да спят на вторите етажи на къщите, а под тях е миазма.

Другото, което ме уплаши… Тук трябва държава да изрине тоновете отпадъци, с доброволчески труд няма да стане. И то спешно“, написа Ирина в пост в социалните мрежи под албум със снимки от полуразрушеното село.

Сред първите, реагирали на поста, бе бившата депутатка и певица Нона Йотова. Според нея е голяма заблуда, че къщите могат да бъдат спасени.

„Ако имаше държава, хората трябваше да са настанени в прилични хотели, селата изравнени със земята, обезпаразитени и спешно построени нови къщи, за да могат хората да се върнат. Ужасявам се от биологичната бомба, която вече избухва там. Всеки, който има малко мозък в главата, трябва да бяга, ако може. Ако има средства, абе… ужас!“.

Приятели на разложанката, не така радикално настроени като Йотова, предлагат в наводнените селища да бъдат изпратени затворници на лек режим, които да ринат калта, с което сега се самонагърбват хилядите доброволци, които ходят да помагат. Всички обаче са категорични, че разчистването трябва да се поеме от държавата, защото доброволците с по една лопата и чифт ръкавици не могат да свършат това.

Въпреки всичко за Карлово и засегнатите села непрекъснато пътуват хора от цяла Благоевградска област, а някои общини организират и безплатен транспорт дотам за желаещите да се включат в разчистването. В Петрич например днес в 18:00 часа общината е организирала транспорт за доброволци, които могат да останат в наводнения район до края на седмицата.

Припомняме, че река Стряма скъса дига на 1 септември след обилни дъждове в Подбалкана и наводни къщи в 5 села на община Карлово. Държавата подпомогна засегнатите семейства с по-малко от 400 лв.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук