Пробив в операцията за издърпване на закъсалия край Камен бряг кораб „Вера Су“ донесе понеделнишкият следобед.

Макар и с няколко метра, но плавателният съд се помръдна, след като голямата част от товара беше преместена и се включи влекач, информира bTV.

Рано тази сутрин започна подготовката на борда на „Вера Су“, а по обяд стартира изпомпването на последните 700 кубика карбамид, останали в хамбара с цел корабът да се повдигне още.

След 3 часа изпомпване, „Вера Су“ видимо се освободи, а на място дойде влекач, който успя да придвижи плавателния съд. Операцията продължава, като се работи с повишено внимание.

По-рано през деня беше направен и поредния водолазен оглед с цел безопасност. Плановете са корабът да бъде провлачен до пристанище Варна.

През уикенда имаше неуспешни опити да започне изтеглянето на кораба. При първия от тях участваха два влекача, но въжето се скъса. Впоследствие към тях се присъедини и трети влекач, но въпреки всички усилия, "Вера Су" не помръдна.

 

Междувременно от екоминистерството съобщиха, че с оглед оценката на състоянието на морските води и проследяване на потенциалното въздействие от дейностите по спасителната операция, днес се извършва допълнителният площен мониторинг от 7 пункта в района на заседналия кораб.

Пунктовете са съобразени с посоката на преобладаващото морско течение. Разположението им позволява проследяване на потенциално въздействие върху морската околна среда в по-дългосрочен план чрез провеждане на периодични моделирани изследвания на крайбрежните морски води. 

Продължава и ежедневният мониторинг от бреговия пункт на 60 метра южно от заседналия кораб.

Днес наблюдаващите екипи на МОСВ са установили видимо белезникаво замътняване на водите в района на носа на кораба. За констатацията е уведомена незабавно ИА „Морска администрация“ за предприемане на мерки и недопускане на замърсяване на морската вода до приключване на акцията.

Наблюдението върху хода на спасителната операция потвърждава, че с приключване на действията по разтоварването на кораба постепенно ще бъде елиминиран рискът от замърсяване на морските води.

Екипите на МОСВ продължават всекидневно да следят на място състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до "Вера Су" с цел проследяване на операцията по претоварване на кораба.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ